Scholz: Germania nu va depinde de China aşa cum a depins de Rusia / Reacţia liderilor industriei germane

Xi Jinping şi Olaf Scholz în Beijing, 4 noiembrie 2022 (Getty Images)
Ana Ion
24.11.2022

Germania nu va repeta greşelile făcute cu Rusia în relaţiile cu China şi îşi diversifică deja comerţul, a declarat marţi cancelarul Olaf Scholz, în timp ce un important actor industrial a avertizat împotriva deteriorării legăturilor cu cel mai mare partener comercial al ţării, transmite Reuters.

"Greşeala de dependenţă ca în cazul Rusiei nu se va mai repeta", a declarat Scholz, la un forum economic organizat de Sueddeutsche Zeitung, referindu-se la dependenţa de zeci de ani a Germaniei de aprovizionarea cu energie din Rusia.

Comentariile sale au fost făcute după ce reprezentanţii industriei germane au reacţionat critic la un proiect de scurgere a noii strategii a Berlinului privind China şi au cerut mai mult sprijin politic pentru diversificarea comerţului şi asigurarea de materii prime cheie din alte părţi.

O mare companie germană cu o prezenţă puternică în China a declarat, marţi, că este de acord cu necesitatea unor legături comerciale mai largi, dar s-a temut că tonul strategiei va afecta relaţia sa cu partenerii chinezi.

"Neîncrederea faţă de China şi faţă de participanţi de pe piaţă precum noi este clară în fiecare rând al acestui text. Încadrarea este problema", a declarat un reprezentant al mediului de afaceri, care a refuzat să fie numit din cauza sensibilităţii subiectului.

Proiectul de document al Ministerului de Externe pledează pentru construirea unor relaţii comerciale mai puternice cu alte economii şi mai multe controale asupra comerţului german cu China, inclusiv "teste de stres" privind dependenţa de materii prime şi verificări privind implicaţiile investiţiilor germane asupra mediului şi drepturilor omului.

"Testele de stres ar fi un alt obstacol birocratic cu care ne-am confrunta doar noi, nu şi concurenţii noştri din alte ţări. Care este rostul? Bineînţeles că ne dorim un comerţ mai deschis cu China... dar fiecare regiune a lumii are problemele sale", a spus reprezentantul mediului de afaceri.

Ministerul de Externe al Chinei a avertizat Germania marţi, într-o declaraţie, că ridicarea de bariere protecţioniste ar putea destabiliza lanţurile de aprovizionare, afirmând că "politizarea comerţului economic normal... este contrară principiilor economiei de piaţă".

Cu toate acestea, proiectul de document german indică dezavantajele cu care se confruntă întreprinderile europene în China, inclusiv accesul limitat la piaţă, normele obligatorii privind societăţile mixte şi transferul forţat de tehnologie.

Într-un interviu acordat marţi cotidianului german de afaceri Handelsblatt, şeful Volkswagen în China, Ralf Brandstaetter, a declarat că firma "nu se închide în faţa realităţii şi nu îşi ajustează strategia... dar asta nu înseamnă că nu putem folosi oportunităţile de piaţă pe care le oferă China".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor