Scandalul momentului - Rusia, influenceri conservatori americani şi Russia Today

Bancnotă de 500 de ruble belaruse. (Captură Foto)
Redacţia
06.09.2024

O serie de influenceri conservatori de profil înalt din SUA au declarat că sunt „victime” ale unei presupuse campanii ruse de dezinformare, după ce administraţia Biden a acuzat Moscova de desfăşurarea unei campanii susţinute pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie, arată Guardian.

Tim Pool, Dave Rubin şi Benny Johnson au publicat miercuri seară declaraţii în care au răspuns acuzaţiilor potrivit cărora o societate americană de creare de conţinut la care erau asociaţi a primit aproape 10 milioane USD de la angajaţi ai mass-media de stat ruseşti pentru a publica videoclipuri cu mesaje în favoarea intereselor şi agendei Moscovei, inclusiv cu privire la războiul din Ucraina.

Actul de acuzare al Departamentului Justiţiei nu numeşte compania, dar o descrie ca fiind o firmă de creare de conţinut cu sediul în Tennessee, cu şase comentatori şi cu un site de internet care se identifică drept „o reţea de comentatori heterodocşi care se concentrează asupra problemelor politice şi culturale occidentale”.

Această descriere se potriveşte exact cu Tenet Media, o companie online care găzduieşte videoclipuri realizate de cunoscuţii influenceri conservatori Tim Pool, Benny Johnson şi alţii.

În ultimele luni, emisiunile Tenet Media au avut invitaţi conservatori de profil înalt, inclusiv nora lui Donald Trump şi copreşedinte RNC Lara Trump, fostul candidat republican la preşedinţie Vivek Ramaswamy şi candidatul republican la Senatul SUA Kari Lake.

„Compania nu a dezvăluit niciodată influencerilor - sau milioanelor lor de urmăritori - legăturile sale cu [compania media de stat rusă] RT şi guvernul rus”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

Departamentul său a descris punerea sub acuzare de miercuri ca fiind cel mai amplu efort de până acum de a contracara ceea ce consideră a fi încercările Rusiei de a răspândi dezinformarea înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Conform actului de acuzare, societatea cu sediul în Tennessee a publicat videoclipuri în limba engleză pe mai multe canale de socializare, inclusiv TikTok, Instagram, X şi YouTube.

Pool, un podcaster popular cu peste 2 milioane de urmăritori pe X, a declarat că „în cazul în care aceste acuzaţii se dovedesc adevărate, eu, precum şi celelalte personalităţi şi comentatori am fost înşelaţi şi suntem victime”.

„Niciodată, în niciun moment, altcineva în afară de mine nu a avut controlul editorial deplin asupra emisiunii, iar conţinutul emisiunii este adesea apolitic”.

Johnson, care are 2,7 milioane de urmăritori pe X, a declarat că a fost „deranjat de acuzaţiile din rechizitoriul de astăzi, care arată clar că eu şi alţi influenceri am fost victime în această presupusă schemă”.

Rubin a declarat pe X că „nu ştia absolut nimic despre această activitate frauduloasă” şi că acuzaţiile arată „că eu şi alţi comentatori am fost victimele acestei scheme”.

Departamentul de Justiţie acuză doi angajaţi ai RT, companie media de stat din Rusia, că au finanţat în mod ascuns compania de conţinut cu sediul în Tennessee pentru a publica videoclipuri în favoarea Rusiei. Departamentul Justiţiei afirmă că societatea nu a dezvăluit faptul că a fost finanţată de RT şi că nici ea, nici fondatorii săi nu s-au înregistrat, aşa cum prevede legea, ca agent al unui mandant străin.

RT şi-a încetat activitatea în SUA după ce marii distribuitori de televiziune au renunţat la ea în urma invaziei Rusiei în Ucraina. RT a răspuns la solicitările de comentarii din partea agenţiei de presă Reuters ridiculizând situaţia: „Trei lucruri sunt sigure în viaţă: moartea, taxele şi interferenţa RT în alegerile din SUA”.

Cele aproape 2 000 de videoclipuri postate de companie au primit peste 16 milioane de vizualizări numai pe YouTube, au declarat procurorii. Compania a plătit 8,7 milioane USD companiilor de producţie a trei dintre vedetele online pe care le-a recrutat, conform rechizitoriului.

Comentatorii, care nu au fost numiţi în rechizitoriu, nu au ştiut că au fost plătiţi de RT, a declarat Departamentul de Justiţie.

Într-unul dintre cazuri, potrivit actului de acuzare, unul dintre angajaţii RT a cerut companiei să producă un videoclip care să acuze Ucraina şi Statele Unite pentru un atac armat în masă la un local de muzică din Moscova, potrivit Departamentului Justiţiei, chiar dacă Statul Islamic a revendicat responsabilitatea. Un fondator al companiei a răspuns că unul dintre comentatori este „fericit să o acopere”, potrivit actului de acuzare.

Ca parte a actului de acuzare, administraţia Biden a confiscat site-uri web gestionate de Kremlin şi a inculpat doi angajaţi ai mass-media ruseşti de stat în cel mai amplu efort de până acum de a contracara ceea ce consideră a fi încercările Rusiei de a răspândi dezinformarea înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Departamentul Trezoreriei l-a sancţionat, de asemenea, pe redactorul-şef al RT, Margarita Simonian, şi pe alţi nouă angajaţi ai reţelei pentru campania de dezinformare din jurul alegerilor. Simonian este un „personaj central în eforturile de influenţare malignă ale guvernului rus”, a declarat departamentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor