Scandal mare în direct: Pensii tăiate şi datorii pentru pensionari din cauza "unor erori de calcul" / Se acuză o "manevră electorală" meschină

Scanal pe tema pensiilor la postul B1 TV
Andrei Pricopie
24.06.2024

Zeci de pensii au fost tăiate la recalculare, acuză reprezentanţii pensionarilor, care susţin că această măsură face parte dintr-o manevră electorală, scopul puterii fiind să fie din nou mărite în luna septembrie pentru a câştiga voturi.

Dorina Barcari, expertă în pensii şi salarizare, a explicat, în cadrul unei intervenţii la B1 TV, că au ajuns la ea personal cazurile a zeci de pensionari afectaţi de aşa-zise "erori de calcul" ale unor funcţionari ai statului ce au generat datorii. Aceste debite nu ar trebui recuperate conform legii, însă sunt totuşi imputate pensionarilor pentru că există o chichiţă în actul normativ.

Nu se ştie încă amploarea fenomenului la nivel naţional. Am putea avea de-a face cu o strategie electorală mai amplă, crede experta, care pune pe masa discuţiilor cazuri concrete. În replică, pesediştii resping scenariul şi dau asigurări că totul este în ordine.

"Am primit foarte multe mesaje şi a trebuit să consiliez foarte multe persoane din ţară, pentru că au primit decizii de micşorare a pensiilor, motivat de nişte erori de calcul constatate acum, care, culmea, au creat şi debite în sarcina pensionarilor. Şi de la casele de pensii au primit şi graficele de recuperare a debitelor, cu toate că există o Lege - 125/2014 - care în conformitate cu indicaţiile europene zice, de la articolul 1, că erorile funcţionarilor de stat care creează debite în sarcina pensionarilor, aceste debite nu se recuperează de la pensionari. Dar e băgată o şopârlă la sfârşit şi spune 'prin contestare'.

Emitem decizie, este şi în lege că decizia se contestă în 45 de zile. Aşa că pensionarul nu este informat în sensul ăsta, el înghite găluşca că au fost nişte erori.

Am un caz mai mult decât scandalos în Alba Iulia, o doamnă juristă care a primit o asemenea decizie cu lista de recuperare a unor debite şi explicaţia era că erorile au fost constatate din 1996, ea fiind pensionată din 2002. Şi primeşte această decizie în 2024. Mie mi se pare mai mult decât deplasat. Am şi făcut verificarea unor asemenea situaţii. Nu era niciun debit, s-au forţat nişte lucruri. Şi dacă sunt atât de multe în sensul ăsta...", a declarat Dorina Barcari.

Întrebată cât de multe astfel de decizii au fost emise, experta a explicat că nu ştie exact.

"Eu n-am cum să am situaţie pe toată ţara, sunt doar oamenii care ajung la mine. Şi eu fiind o singură persoană, una publică în sens oficial, vă daţi seama că ajung la mine 30, 40, 50, dar dacă au ajuns atâţia la mine, ei sunt sigur mai mulţi. Şi nu este corect să fie nici măcar unul", a explicat Dorina Barcari.

E o chestiune premeditată a guvernanţilor? Au tăiat la recalculare ca să dea în septembrie? "Păi cum pare? Cum vi se pare? De ce au descoperit exact acum erorile şi s-au micşorat exact acum?! Şi probabil că se vor mări în septembrie sau mai ştiu eu ce măsuri se vor lua?", crede experta.

În discuţie a intervenit şi Laurenţiu Gîdei, deputat PSD, care a încercat să calmeze apele.

"Dacă sunt astfel de cazuri, sunt cazuri izolate şi bineînţeles că ele nu sunt de dorit. La 4,8 - 4,9 milioane de pensionari câţi avem noi în România în plată, dacă vorbim de 10, 20, 30 de cazuri, nu este de dorit, pentru că disconfortul creat acelor pensionari este major. În altă ordine de idei nu putem generaliza şi nu putem acuza de rea-voinţă guvernamentală în ceea ce priveşte noua lege a pensiilor care prevede majorări pentru bună parte din pensionarii României. Adică, nu ar trebui să ducem lucrurile într-o zonă de îngrijorare, chiar dacă ele creează disconfort acelor persoane. Sunt convins că ele vor fi reglementate foarte simplu şi uşor tot de funcţionari", a precizat Laurenţiu Gîdei.

Întrebat ironic dacă aceste reglementări vor avea loc în luna septembrie, deputatul PSD a răspuns: "Nu cred. Acum să nu legăm orice majorare şi orice acţiune guvernamentală de alegeri. Pentru că noi, cei de la PSD, nu am militat pentru mărirea pensiilor doar în an electoral. E o realitate, ar trebui să ne uităm în istoria recentă".

"Aşa vă faceţi reclamă, ziceţi 'alegeţi-ne pe noi ca să vi se mărească pensiile'", i-a întors-o Dorina Barcari.

"Doamnă, iertaţi-mă, nu e adevărat, eu nu v-am spus dvs. să alegeţi pe cineva pentru a vi se mări pensiile. Este o realitate, doamnă, pe care nu putem să o ascundem. Că noi cei de la PSD am militat, de fiecare dată când eram la guvernare, pentru indexare, pentru mărirea pensiilor", a replicat Laurenţiu Gîdei.

În discuţie a intrat cu o replică acidă şi reprezentanta USR Diana Buzoianu, care se afla în platou:

"Dacă tot vorbim de realitate, poate că în mesajele acelea cu 'PSD vă creşte pensiile', ar fi trebuit să scrieţi că 'vă dublează preţurile la medicamente', sau 'vă dublează sau triplează preţurile la alimente'. Că, în realitate, vă legaţi de un singur indicator, pe care într-adevăr îl folosiţi doar electoral. Încercaţi să vindeţi o poveste cu stabilitatea, dar realitatea este că românii o duc mult mai rău decât o duceau acum 2-3 ani".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor