Scandal de proporţii la IPJ Alba. Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva şefului Poliţiei Alba

(Facebook / politiaromana.ro)
Andrei Popescu
20.06.2024

Procurorii DNA au anunţat că au demarat urmărirea penală împotriva şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Alba, Florin Dogaru, pentru abuz în serviciu. Dosarul, din 2022, vizează poliţişti, oameni de afaceri şi firme de transport a materialului lemnos.

Potrivit procurorilor, inculpaţii poliţişti, ar fi “protejat” interesele celorlalţi inculpaţi cercetaţi în acest dosar (la vremea respectivă marea majoritate desfăşurau activităţi de exploatare material lemnos).

Reamintim că, în 2022, au avut loc percheziţii la posturi comunale de poliţie din zona Munţilor Apuseni, la domiciliile unor poliţişti, o parte cu funcţii de conducere, precum şi la sedii de firme şi domicilii ale unor oameni de afaceri.

Totodată, în acelaşi an, au avut loc percheziţii şi la sediul IPJ Alba, la Poliţia Oraşului Câmpeni, posturile de poliţie comunale Vidra, Poiana Vadului, Sohodol şi altele din zona de nord a judeţului.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba-Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:

DOGARU FLORIN CONSTANTIN, comisar-şef de poliţie şi şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Alba, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu,

TOMA DAN, la data faptelor comisar-şef de poliţie şi şef al Secţiei 9 Poliţie Rurală Câmpeni din cadrul I.P.J. Alba, pentru comiterea infracţiunilor de:
- luare de mită,
- participaţie improprie la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie,
- compromiterea intereselor justiţiei,
- influenţarea declaraţiilor,
- mărturie mincinoasă,

MOŞNEAG IOAN GEORGE, subcomisar de poliţie în cadrul I.P.J. Alba - Biroul control intern, pentru comiterea infracţiunilor de:
- divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice,
- abuz în serviciu,

CIUCUR ILIE DAN, ofiţer în cadrul D.G.A. – Serviciul Judeţean Alba, pentru comiterea infracţiunii de complicitate morală la ultraj,

CREŢ ALEXANDRA IOANA, la data faptei agent de poliţie în cadrul I.P.J. Alba - Secţia 9 Poliţie Rurală Câmpeni, pentru comiterea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice,

Ş.I., om de afaceri, pentru comiterea infracţiunilor de:
- cumpărare de influenţă,
- trafic de influenţă,
- complicitate morală la ultraj,
- instigare la ultraj,
- inducere în eroare a organelor judiciare,
- instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată,

F.M.I., la data faptelor persoană ce desfăşoară activităţi de exploatare material lemnos, pentru comiterea infracţiunilor de:
- cumpărare de influenţă (2 fapte),
- divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată,

N.C.G., administrator al SC VLAD & ANDREI FOREST SRL, societate care desfăşoară activităţi în domeniul exploatării materialului lemnos, pentru comiterea infracţiunilor de:
- dare de mită,
- cumpărare de influenţă,
- ultraj (2 fapte),
- furt de arbori,
- mărturie mincinoasă,
- braconaj (2 fapte din care una în formă continuată),
- participaţie improprie la tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate,
- furt material lemnos,

SC VLAD & ANDREI FOREST SRL, pentru comiterea infracţiunilor de:
- tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate,
- furt de arbori.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În prezenta cauză se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2022, inculpaţii poliţişti, menţionaţi mai sus, ar fi “protejat” interesele celorlalţi inculpaţi cercetaţi (la vremea respectivă marea majoritate desfăşurau activităţi de exploatare material lemnos), prin aceea ca şi-ar fi exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu în ceea ce-i priveşte pe doi agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Alba respectiv Brigada de Operaţiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliţie desfăşurată, cu cea a oamenilor de afaceri.

Concret, în urma unor controale efectuate de cei doi agenţi în zonele în care se desfăşurau activităţi de exploatare a lemnului, la insistenţele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite (în cazul inculpatului Toma Dan), inculpaţii poliţişti ar fi desfăşurat mai multe activităţi nelegale, concretizate în:

- propuneri/presiuni repetate de schimbare a locului de muncă,
- transmiterea către oamenii de afaceri a programului de lucru al unuia dintre agenţi,
- efectuarea asupra unuia dintre agenţi a doua cercetări disciplinare cu încălcarea dispoziţiilor legale,
- sancţionarea abuzivă a unuia dintre agenţi cu diminuarea salariului cu 10 % pentru o perioadă de 3 luni, în condiţiile în care obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsură menţionată anterior era acelaşi cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluţionării cercetării prealabile, soluţia clasării constatând că faptele reţinute în sarcina agentului nu există,
- detaşarea nelegală la un post de poliţie situat la distanţă mare de locul de muncă, de la acea dată, şi apoi efectuarea de presiuni pentru acceptarea mutării definitive a aceluiaşi agent de poliţie de la postul de poliţie pe raza căruia oamenii de afaceri îşi desfăşurau activitatea.

Totodată, în scopul intimidării, inculpatul N.C.G. i-ar fi urmărit, supravegheat, fotografiat/filmat fără drept şi fără vreun interes legitim, pe cei doi agenţi de poliţie atât la domiciliu, la locul de muncă, cât şi în alte locuri pe care aceştia le-au frecventat.

În contextul de mai sus, inculpaţii Ş.I., F.M.I., şi N.C.G., i-ar fi promis unei persoane (martor în cauză) suma de 5.000 euro pentru a-şi trafica o presupusă influenţă pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcţionari din conducerea I.G.P.R., şi că-i va determina pe aceştia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliţie.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Direcţiei de Operaţiuni Speciale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor