Sarkozy îşi exprimă pentru prima dată regretul pentru afirmaţiile dure vizând rromii

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. (ERIC FEFERBERG/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
12.04.2012

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care încearcă să obţină un nou mandat la alegerile prezidenţiale din 22 aprilie, şi-a exprimat pentru prima dată regretul pentru declaraţiile vehemente prin care a stigmatizat comunitatea romă din Franţa, relatează Sofia News Agency.

În iulie 2010, preşedintele Sarkozy a rostit un discurs vehement la Grenoble, în care acesta a dat asigurări că taberele de imigranţi ilegali vor dispărea, discurs ce a generat tensiuni cu România.

"I-am cerut ministrului de interne să elimine taberele ilegale de romi (...). În trei luni, jumătate dintre aceste tabere ilegale vor dispărea", a spus el.

Într-un interviu acordat cotidianului Le Dauphiné libéré şi publicat miercuri, Sarkozy a declarat că ar rosti din nou acel discurs, dar fără a menţiona o anumită comunitate.

"Securitatea este primul dintre drepturi", a adăugat liderul de la Elysee, precizând că este în continuare "dedicat total în acest domeniu, în special în ceea ce priveşte înăsprirea pedepselor şi reformarea procedurilor judiciare vizând minorii, care trebuie să pună capăt senzaţiei de impunitate".

Le Figaro a subliniat că aceasta este prima dată când preşedintele sugerează că regretă, numind declaraţia "o recunoaştere timidă a vinei" şi "începutul unei mea culpa".

În vara anului 2010, guvernul francez a lansat o campanie controversată de demolare a taberelor de romi şi de expulzare a sute de imigranţi români şi bulgari de origine romă. Măsurile au generat un val de indignare în UE.

În plus, o circulară a Ministerului de Interne, dată publicităţii, ordona ofiţerilor să vizeze în special romii în operaţiunile menite să asigure siguranţa cetăţenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor