Salarii plafonate pentru şefii companiilor de stat

(photos.com)
Cristina Boiangiu
27.12.2012

Directorii companiilor de stat nu vor încasa în 2013 salarii mai mari pentru ca acestea au fost plafonate, a decis Guvernul în şedinţa de joi.

Salariile angajaţilor companiilor de stat vor creşte cu maximum 3%, dar numai dacă societatea în care lucrează a înregistrat profit în anul precedent. Firmele de stat vor fi obligate să achite la bugetul de stat echivalentul a 85% din profit.

În 2009, odată cu venirea crizei, Guvernul a decis ca indemnizaţiile membrilor Consiliilor de Administraţie din companiile de stat şi regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăţi. Salariile directorilor de companii de stat au ajuns de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei. Plafonarea a fost menţinută şi în anii următori, fiind considerată o măsură de austeritate.

Premierul Ponta a anunţat recent că salariile directorilor din companiile de stat vor fi limitate la nivelul veniturilor directorului general sau al managerului, deoarece au fost situaţii în care remuneraţiile unor angajaţi au fost mai mari decât cele ale directorilor generali, pentru că în cazul lor nu era valabilă plafonarea.

Proiectul de lege care reglementează salarizarea în companiile de stat a fost discutat de Guvern încă din această vară, dar a mai fost aşteptat punctul de vedere al miniştrilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor