Să fim precauţi atunci când alegem îmbrăcămintea copiilor

Agenţia pentru protecţia drepturilor consumatorului a îndemnat părinţii să fie mai precauţi atunci când aleg îmbrăcămintea şi încălţămintea pentru copii.
. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
23.08.2013

Agenţia pentru protecţia drepturilor consumatorului din Moldova a îndemnat părinţii să fie mai precauţi atunci când aleg îmbrăcămintea şi încălţămintea pentru copii. Agenţia pentru protecţia drepturilor consumatorilor menţionează că fiecare produs de vestimentaţie şi încălţăminte pentru copii comercializat trebuie să fie însoţit de certificat igienic ce dovedeşte inofensivitatea produsului.

Vânzătorul este obligat să deţină şi să ofere consumatorului, la cerere, cel puţin copia certificatului igienic pentru produsul expus spre vânzare. Specialiştii recomandă părinţilor să aleagă aleagă produse vestimentare din materiale naturale, nu din fibre sintetice care prezintă un risc sporit de inflamabilitate şi pot provoca alergii. "Hainele pentru copii cu cordoane si şnururi în regiunea capului sau a gâtului prezintă un risc de rănire şi strangulare şi trebuie să fie îndepărtate. Hainele pentru copii nu ar trebui să aibă cordoane sau şnururi cu capetele libere mai lungi de 140 mm (14 cm), în zona taliei.

Şnururile sau cordoanele lungi pot fi prinse în uşile sau portiele automobilelor, bicicletelor sau alte vehicule şi pot provoca grave leziuni. În cazul textilelor din materiale sintetice, pielea vine în contact cu substanţele chimice din care este făcută ţesătura. Astfel, pot apărea frecvent dermatite de contact sau alergii ale pielii. De asemenea, coloranţii utilizaţi în fabricarea hainelor se pot dizolva din cauza transpiraţiei şi pot, astfel, ataca pielea", menţionează specialiştii Agenţiei.

Părinţii trebuie să acorde o atenţie deosebită şi atunci când aleg încălţămintea pentru copii. În perioada 20 august - 28 septembrie curent inspectorii APC vor efectua controale privind conformitatea rechizitelor şcolare, articole de vestimentaţie şi încălţăminte pentru copii, menţionează InfoTag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor