S-ar putea majora si pretul politelor de asigurare medicala
Desi de zece ani exista polite de asigurare medicala obligatorie in Moldova, sistemul este inca imperfect. Fiecare al cincilea moldovean nu are polita. Iar cei care dispun de polita afirma ca oricum platesc pentru serviciile medicale.
Pentru a atinge nivelul tarilor occidentale, Ministerul Sanatatii intentioneaza sa majoreze pretul politei medicale in urmatorii ani si sa creeze conditii in care 100% din locuitorii tarii sa aiba polita de asigurare, relateaza Publika.TV.
Cei care au polita medicala declara ca nu le este de mare folos. Iar ministrul sanatatii spune ca sistemul nu este eficient deoarece contributia pentru polita medicala in Moldova este prea mica.
"Programul nostru pentru anii urmatori este de a ridica contributia la CNAM, gradual, incepand cu 0,5% anul viitor, apoi ajungem la 8% si pana in 2014 cifra va fi de 11%", a precizat Andrei Usatai, ministrul sanatatii.
Premierul Vlad Filat declara ca prin scumpirea politei medicale se va crea posibilitatea sa se extinda pachetul de servicii, iar lista medicamentelor compensate va fi completata. Pe de alta parte, premierul se arata nemultumit de modul de gestionare a resurselor existente.
"Exista rezerve interne mari la capitolul administrarii eficiente, la capitolul administrarii resurselor financiare care sunt in sistem. Nu avem timp pentru a inventa modele, este necesar sa preluam cat mai rapid modele eficiente si sa le implementam in interesul pacientului", a declarat premierul.
Potrivit Publika.TV, daca in alte tari, ca de exemplu SUA, Germania sau Slovenia, pentru un pacient statul cheltuie anual intre 2.000 si 3.000 de dolari, in Moldova pentru un pacient sunt cheltuiti putin peste 100 de dolari. Una dintre explicatii este ca si contributiile pentru fondul de asigurari medicale obligatorii in Moldova sunt foarte mici, adica 7 la suta din salariu, pe cand in alte tari contributia este pana la 15 % din salariu. Mai mult decat atat, in majoritatea cazurilor acesti bani sunt platiti doar de catre angajator nu si de angajat.
Anul trecut, Compania Nationala de Asigurari in medicina a colectat un miliard si jumatate de lei din contributiile pentru asigurarea medicala obligatorie. Asta inseamna ca fiecarui pacient i-au revenit putin peste 100 de dolari.