Russell Wasendorf a recunoscut că a sustras banii clienţilor şi pentru o firmă personală de proprietăţi imobiliare în România

Russell Wasendorf Sr., fostul CEO al firmei de brokeraj americane Peregrine Financial Group, pus sub acuzare pentru o fraudă de proporţii timp de 20 de ani, a recunoscut folosirea banilor clienţilor pentru o serie largă de interese de afaceri personale şi de altă natură, printre care o firmă de proprietăţi imobiliare din România şi un restaurant italian de top numit ''myVerona'' din oraşul Cedar Falls (Iowa), informează Washington Post, care preia o analiză a Associated Press.
Epoch Times România
18.09.2012

Russell Wasendorf Sr., fostul CEO al firmei de brokeraj americane Peregrine Financial Group, pus sub acuzare pentru o fraudă de proporţii timp de 20 de ani, a recunoscut folosirea banilor clienţilor pentru o serie largă de interese de afaceri personale şi de altă natură, printre care o firmă de proprietăţi imobiliare din România şi un restaurant italian de top numit ''myVerona'' din oraşul Cedar Falls (Iowa), informează Washington Post, care preia o analiză a Associated Press.

Wasendorf a pledat vinovat luni pentru frauda comisă timp de 20 de ani, care a înşelat investitorii şi a transformat imaginea lui de om de afaceri foarte apreciat în una din galeria celor mai notorii infractori corporativi din Iowa.

În timpul unei audieri în justiţie în oraşul Cedar Rapids, Wasendorf a recunoscut o fraudă de 200 milioane de dolari, pe care a mărturisit-o mai întâi într-o notă găsită asupra sa după o încercare nereuşita de sinucidere în iulie. Fostul CEO în vârstă de 64 de ani a pledat vinovat la acuzaţiile de fraudă electronică, deturnare de fonduri ale clienţilor şi declaraţii false pentru două agenţii de reglementare.

Judecătorul districtual Linda Reade a decis luni că Wasendorf va rămâne în închisoarea din Linn County, ţinând seama de cererea procurorului că prezintă un risc de fugă în străinătate sau sinucidere înainte de condamnare. Un magistrat a decis săptămâna trecută că Wasendorf ar putea fi eliberat după audierea de luni pentru a locui într-o suburbie din Cedar Rapids, împreună cu pastorul său, înainte de condamnare, dar procurorii au făcut recurs.

Recunoaşterea vinovăţiei marchează cea mai recentă etapă în prăbuşirea uimitoare a unui om de afaceri şi filantrop, bine cunoscut în cercurile financiare şi o personalitate în oraşul Cedar Falls. Ea survine în contextul în care o autoritate de lichidare dezmembrează imperiul de afaceri şi imaginea pe care Wasendorf a construit-o în decursul a decenii, pentru a rambursa banii sustraşi celor 24.000 de clienţi ai firmei.

Autoritatea de lichidare a vândut deja avionul corporativ al lui Wasendorf şi încearcă să vândă compania care a publicat cărţile şi revistele lui Wasendorf privind investiţiile. Organizaţia de caritate a familiei Wasendorf, cunoscută pentru donaţii făcute unor universităţi şi spitale, a fost îngheţată. Lichidatorul acţionează, de asemenea, pentru a vinde casele lui Wasendorf, colecţia sa de 4.000 de sticle de vin, restaurantul de lux deţinut în Cedar Falls şi sediul companiei sale în valoare de 20 milioane de dolari, un simbol al succesului pe plan local al lui Wasendorf, care şi-a iniţiat activitatea într-un subsol din Iowa, în urmă cu 30 de ani.

''A trecut de la a fi un erou în comunitatea sa la un răufăcător', au scris procurorii în documentele instanţei luni, numindu-l pe Wasendorf 'autorul uneia dintre cele mai îndelungate şi mai flagrante fraude din istoria acestui district'.

Fostul CEO a fost arestat în luna iulie, la mai multe zile după ce a fost găsit inconştient în maşina sa, în parcarea companiei, cu un tub conectat la ţeava de eşapament. Tentativa de suicid a survenit la mai multe ore după ce a aflat că firma sa va fi obligată să permită autorităţii de reglementare să aibă acces electronic la conturile sale bancare. Aceasta a însemnat că nu-şi mai putea ascunde frauda şi că autoritatea de reglementare va afla despre suma de peste 200 milioane dolari lipsă din fondurile clienţilor.

Wasendorf a recunoscut că a retras în secret fonduri ale clienţilor săi începând din anii 1990 şi a folosit computere pentru a face declaraţii bancare false pentru a-şi ascunde furtul. El a dat declaraţii frauduloase departamentului său de contabilitate arătând depozite şi solduri fictive. Numerele false au fost folosite pentru a genera rapoarte lunare către autoritatea de reglementare, arătând că compania deţine mai mult de 200 milioane dolari în fonduri ale clienţilor decât avea de fapt.

Wasendorf i-a înşelat pe auditorii de la National Futures Association, organizaţia de auto-reglementare din domeniu, schimbând adresa băncii într-o căsuţă poştală pe care o controla. Auditorii trimiteau prin mail formularele care solicitau băncii să verifice soldurile Pergrine, iar Wasendorf le expedia documente false pretinzând a fi de la bancă.

Fostul om de afaceri a recunoscut că a folosit banii pentru a sprijini finanţele în dificultate ale firmei sale şi a plăti pentru sediul central, precum şi pentru afaceri personale.

Clienţii Peregrine, cea mai mare parte investitori în produse ce merg de la porumb la aur, au fost în imposibilitatea de a-şi accesa banii de la colapsul firmei în iulie. O plată iniţială este de aşteptat să fie făcută în săptămânile următoare, care le va acorda clienţilor între 30-40% din banii pe care îi aveau în conturile lor. Sunt de aşteptat şi plăţi suplimentare, dar mandatarul falimentului a avertizat că nu va reuşi recuperarea în întregime a banilor.

Procurorii au declarat că Wasendorf va fi pasibil probabil de o pedeapsă minimă de cel puţin 24 de ani de închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor