Rusia ţine sub control piaţa europeană a gazelor, opinează Bloomberg

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

În ciuda faptului că Vladimir Putin s-a întâlnit cu Alexei Miller, şeful Gazprom, săptămâna trecută, şi a promis Europei mai multe gaze începând de luni, 8 noiembrie, până acum nu sunt semne de creştere a livrărilor, transmite agenţia Bloomberg.

Comenzile germane de gaze prin gazoductul Yamal-Europe indică o mică creştere a livrărilor începând de luni, deşi la licitaţiile de duminică nu a fost rezervată capacitatea suplimentară pentru a ajunge la o cantitate mai mare de gaze naturale în Europa.

Aceste evoluţii sunt dezamăgitoare pentru traderi, având în vedere că Moscova a dat asigurări că Gazprom îşi va menţine angajamentul de a începe să livreze o cantitate mai mare de gaze naturale Europei din 8 noiembrie, când se va finaliza procesul de umplere a depozitelor interne.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Preţurile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.

Conform datelor de pe site-ul operatorului de reţea Gascade, comenzile germane de gaze prin gazoductul Yamal-Europe pentru a fi livrate luni prin punctul de intrare Mallnow încă sunt sub nivelul zilei de joi şi la doar o cincime din nivelul normal. Deşi actualele fluxuri ar putea să difere, datele sunt primul semn că Rusia îşi menţine controlul asupra pieţelor gazelor din Europa.

„Dacă Rusia face ceea ce a spus Putin că va face, atunci va fi o mare uşurare. Dacă de luni nu vom vedea o cantitate suplimentară de gaze, ne aşteptăm la o creştere semnificativă a preţurilor”, a apreciat Frank van Doorn, director de tranzacţionare la Vattenfall, citat de Bloomberg.

Recent, Gazprom a dat asigurări că îndeplineşte total solicitările clienţilor săi din Europa, iar „fluctuaţiile înregistrate la cererea de gaze ruseşti depind de necesităţile actuale ale cumpărătorilor”.