Rusia pregăteşte 'scenariul Osetiei de Sud' în estul Ucrainei (ambasador ucrainean)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)

Rusia se pregăteşte să ocupe estul Ucrainei, iar după ultima întâlnire de la Minsk între preşedinţii ucrainean, Petro Poroşenko, şi rus, Vladimir Putin, situaţia doar s-a înrăutăţit, a declarat joi seara ambasadorul Ucrainei la ONU, Iuri Sergheev, făcând apel la comunitatea internaţională să împiedice orice scenariu expansionist al Moscovei în ţara sa, relatează agenţia de presă Ukrinform.

'Ultimele acţiuni ale Rusiei arată pregătirea unei operaţiuni pe scară largă de trecere sub control rusesc, aşa cum a fost în Osetia de Sud' (provincie secesionistă a Georgiei), a declarat diplomatul ucrainean, într-o conferinţă de presă la New York, unde se află sediul Naţiunilor Unite.

'Reprezentanţii Rusiei au început un proces de acordare în masă a cetăţeniei ruse locuitorilor din Lugansk şi Doneţk. Aceasta se face în scopul de a oferi un motiv autorităţilor ruse pentru a trimite trupe sub pretextul 'protejării cetăţenilor săi'', a argumentat şeful misiunii permanente a Ucrainei la ONU.

'Având în vedere aceste circumstanţe dificile, suntem obligaţi să cerem sprijin economic şi financiar internaţional în scopul de a rezista agresiunii străine. Cerem comunităţii internaţionale să exercite presiuni asupra Federaţiei Ruse pentru a o determina să oprească agresiunea şi să renunţe la o politică absolut inacceptabilă în secolul al XXI-lea', a îndemnat diplomatul ucrainean.

Mai devreme, aceeaşi agenţie de presă relatase că Moscova a trimis la Lugansk paşapoarte 'în alb' cu însemnele 'Republicii Populare Lugansk' şi ruble ruseşti.

De la 1 septembrie, întreaga activitate bancară şi financiară pe teritoriul 'controlat de terorişti' în estul Ucrainei trece la operaţiuni în ruble, a indicat pentru Ukrinform Dmitri Sneghiriov, de la organizaţia neguvernamentală 'Prava sprava'.

Astfel, o parte a teritoriului suveran al Ucrainei ar putea fi inclus în sistemul monetar şi financiar al unei ţări străine. Deşi este posibil ca banii să fi fost aduşi pentru a face plăţi către voluntari şi mercenari.

În acelaşi timp, expertul ucrainean Dmitri Tîmciuk, consideră că Rusia încearcă să captureze un teritoriu cât mai vast pentru a 'crea o nouă Transnistrie' în estul Ucrainei.

'Inamicul încearcă să ocupe un teritoriu cât mai vast înaintea negocierilor de pace şi în aceste limite Putin va încerca să creeze 'o nouă Transnistrie' în Donbas', scrie Tîmciuk pe pagina sa de Facebook.

În timp ce preşedintele rus vorbeşte de 'planul său de pace', luptele continuă în Donbas, iar noi unităţi ale armatei ruse pătrund în Ucraina, în timp ce Rusia a concentrat la graniţă forţe suplimentare, susţine expertul ucrainean, fondator al platformei 'Rezistenţa informaţională'.

Trupele ruse şi separatiştii ar putea trece în orele următoare la acţiuni mai intense în zona oraşului-port ucrainean Mariupol, de pe coasta Mării Azov, a mai estimat Dmitri Tâmciuk, potrivit căruia Rusia a mobilizat mai mult de 14 batalioane tactice şi circa 1000 de unităţi de tehnică militară la frontiera ucraineană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe