Rusia îl demite pe ministrul adjunct al Apărării, închis pentru acuzaţii de mită, şi îi prelungeşte arestul

Ministrul adjunct al apărării ruse, Timur Ivanov, a fost arestat într-un scandal de luare de mită (Screenshot)
Redacţia
21.06.2024

Autorităţile ruse l-au demis în mod oficial pe ministrul adjunct al Apărării, Timur Ivanov, aflat în spatele gratiilor pentru mită şi acuzat de criticii de la Kremlin că duce un stil de viaţă luxos, a anunţat joi presa rusă.

Potrivit AP News, un tribunal a dispus ca arestul său preventiv să fie prelungit cu încă trei luni.

Ivanov, în vârstă de 48 de ani, este unul dintre mai mulţi ofiţeri militari de rang înalt arestaţi în ultimele luni pentru acuzaţii de corupţie. El era un colaborator apropiat al lui Serghei Şoigu, pe care preşedintele Vladimir Putin l-a înlocuit luna trecută din funcţia de ministru al Apărării.

Arestat în aprilie, Ivanov a fost acuzat că a luat o mită deosebit de mare. Potrivit avocaţilor săi, el susţine că este nevinovat. Tribunalul districtual Basmanny din Moscova a prelungit joi detenţia sa în aşteptarea anchetei şi a procesului până cel puţin la 23 septembrie. Dacă va fi condamnat, Ivanov riscă până la 15 ani de închisoare.

Presa rusă, citând un registru online al oficialilor guvernamentali, a declarat joi că Ivanov a fost demis din funcţie. Avocatul său, Denis Baluiev, a confirmat demiterea în comentarii pentru site-ul rus de ştiri economice RBK. Nu a fost imediat clar din rapoarte când anume a fost concediat Ivanov.

Printre alţi oficiali militari de rang înalt arestaţi în ultimele luni se numără adjunctul şefului Statului Major General al armatei ruse, general-locotenent Vadim Şamarin, general Ivan Popov, fost comandant al Armatei 58-a a Rusiei, şi general-locotenent Iuri Kuzneţov, şeful Direcţiei principale de personal a Ministerului Apărării. Toţi trei au fost acuzaţi de luare de mită.

Potrivit site-ului Ministerului Apărării, Ivanov a fost numit în 2016 printr-un decret prezidenţial. El a supervizat gestionarea proprietăţilor, a locuinţelor şi a sprijinului medical pentru militari, precum şi a proiectelor de construcţie.

Arestarea lui Ivanov a avut loc la aproape o lună după ce Putin a cerut Serviciului Federal de Securitate să "menţină un efort anticorupţie sistemic" şi să acorde o atenţie deosebită achiziţiilor publice în domeniul apărării.

Presa rusă a relatat că Ivanov a supravegheat o parte din construcţiile din Mariupol - un oraş portuar ucrainean care a fost devastat de bombardamente şi ocupat de forţele ruse la începutul războiului. Ivanov a fost sancţionat atât de Statele Unite, cât şi de Uniunea Europeană.

Zvezda, canalul TV oficial al armatei ruse, a raportat în vara anului 2022 că ministerul construia un întreg bloc rezidenţial în Mariupol şi l-a prezentat pe Ivanov inspectând şantierele de construcţie şi clădirile rezidenţiale nou ridicate.

În acelaşi an, echipa regretatului Alexei Navalnîi, cel mai proeminent lider al opoziţiei din Rusia şi militant anticorupţie, a afirmat că Ivanov şi familia sa se bucurau de călătorii luxoase în străinătate, petreceri fastuoase şi deţineau proprietăţi imobiliare de elită. De asemenea, activiştii au susţinut că soţia lui Ivanov, Svetlana, a divorţat de el în 2022 pentru a evita sancţiunile şi a continuat să ducă un stil de viaţă luxos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor