Rusia finalizează testele pentru o nouă rachetă balistică

Rusia a confirmat miercuri că a finalizat testarea unei noi rachete balistice de rază scurtă. Noua rachetă, Iskander-M, este o rachetă tactică capabilă să transporte un focos convenţional dar şi unul nuclear.
Sistem rusesc de rachete balistice Iskander-M.
Sistem rusesc de rachete balistice Iskander-M. (Yuri Smityuk/TASS/Getty Images)

Iskander-M este proiectată pentru a distruge ţinte pe câmpul de luptă, ca de exemplu: piese de artilerie, lansatoare de rachete, centre de comandă şi comunicaţii, precum şi aeronave şi elicoptere staţionate pe aerodromuri.

General maior Oleg Kislov, directorul poligonului de testări Kapustin Yar de la baza militară rusească Dombarovski, a declarat că noua rachetă a atins ţintele amplasate pe poligonul de testări Kura din Peninsula Kamceatka.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, a fost încheiată seria de teste pentru sistemul Iskander la poligonul Kapustin Yar.

Activitatea s-a intensificat la baza militară Dombarovski în acest an. Kislov a declarat că la această bază se lucrează la aproximativ 160 de proiecte, reprezentând fiecare ramură a forţelor armate ruseşti.

“În plus, se depune un efort intens pentru a moderniza instalaţiile terestre de testări şi pregătiri; sunt construite noi unităţi şi cele vechi sunt modernizate”, a mai precizat Kislov.

Noua rachetă Iskander-M, cu raza de acţiune declarată de aproximativ 400 km şi care poate transporta o încărcătură de aproximativ 700 kg, nu încalcă prevederile Tratatului Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF). Totuşi, racheta este capabilă nuclear.

Iskander înlocuieşte efectiv racheta nucleară din clasa Oka, care a fost interzisă prin tratatul INF.

Un test anterior, raportat de ziarul rusesc de stat Rossiyskaya Gazeta, a susţinut că o rachetă Iskander-M lansată dintr-o locaţie din Astrahan a zburat pe o distanţă de 482 km către un poligon de testări din Kazahstan.

Intensificarea dezvoltării de rachete

Rusia a finalizat peste 50 de lansări de rachete balistice în acest an până acum.

General colonelul Serghei Karakiev, comandantul Forţelor de Rachete Strategice, a anunţat în decembrie 2016 că Rusia dezvoltă de asemenea o nouă clasă de rachete balistice intercontinentale de capacitate mare şi capabile termonuclear, numită Sarmat.

Conform altor entităţi media, Uzina din Krasnoiarsk este pregătită să înceapă producţia în masă de noi rachete Sarmat.

Noua rachetă nucleară urmează să intre în funcţiune în 2019 sau 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe