Rusia expulzează zece români

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Ministerul român al Afacerilor Externe informează că Federaţia Rusă a declarat ca personae non gratae 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o reacţie la declararea personae non gratae de către România, la 5 aprilie 2022, a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile celor 10 persoane, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Totodată, MAE reiterează condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a crimelor de război şi a altor crime internaţionale comise în această ţară de către forţele ruse.

Reamintim că după ce România a declarat „personae non gratae” 10 diplomaţi ruşi în România, purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova a transmis că în acest caz este vorba despre "un pretext inventat", iar decizia nu va rămâne fără un răspuns adecvat.