Rusia avertizează NATO să nu discute despre “Articolul 5” în ceea ce priveşte blocada lituaniană de la Kaliningrad

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe (Marat Abulkhatin/TASS/Getty Images)

Rusia a cerut miercuri Uniunii Europene şi NATO să evite să alimenteze tensiunile deja aprinse prin blocarea parţială a exclavei ruseşti Kaliningrad, relatează agenţia de ştiri EFE.

“Aş dori să atenţionez membrii NATO şi politicienii UE asupra acestei retorici periculoase cu privire la conflict”, a declarat ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov.

Riabkov a făcut aceste remarci ca răspuns la comentariile făcute de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, care a susţinut că NATO ar putea pune în aplicare Articolul 5 al alianţei militare în Lituania, care se află între Kaliningrad şi restul Rusiei.

Diplomatul american a exprimat sprijinul ţării sale pentru NATO şi Lituania, care, alături de Polonia, se învecinează cu exclava rusă de la Marea Baltică.

“Suntem alături de aliaţii noştri din NATO şi suntem alături de Lituania”, a susţinut Price, adăugând că un atac asupra acestei ţări ar fi considerat “un atac asupra tuturor” membrilor alianţei, în conformitate cu Articolul 5 al NATO.

“Din păcate, în Occident, există forţe cu multă influenţă şi cu acces la putere care fac tot posibilul pentru a continua să stârnească tensiuni cu Rusia. Este un fapt alarmant”, a afirmat Riabkov.

“Limitările privind tranzitul spre Kaliningrad impuse de UE şi Lituania reprezintă o lovitură serioasă împotriva bazelor arhitecturii europene, care există de mult timp”, a continuat oficialul rus, adăugând că Moscova pregăteşte măsuri retaliatorii.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunţat miercuri că răspunsul Kremlinului “nu va fi în dimensiunea diplomatică” ci va fi unul “practic”.

Kaliningrad este o exclavă izolată de restul Rusiei şi se învecinează cu două ţări din Uniunea Europeană şi NATO, Lituania şi Polonia.

Când Lituania a aderat la UE, după semnarea unui acord în 2004, a fost de acord să permită traficul de tranzit civil şi militar între exclavă şi Rusia prin teritoriul lituanian.

Totuşi, în urmă cu câteva zile, autorităţile lituaniene au luat decizia de a restricţiona traficul feroviar pe teritoriul său în direcţia Kaliningrad, ca parte a sancţiunilor impuse de UE Rusiei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe