Rusia a comis o "gamă largă" de crime de război în Ucraina, afirmă o anchetă susţinută de ONU

Oraşul Mariupol după bombardamentele forţelor ruse, 20 aprilie 2022
Oraşul Mariupol după bombardamentele forţelor ruse, 20 aprilie 2022 (Social Media)

Rusia a comis o gamă largă de crime de război în Ucraina, inclusiv omoruri intenţionate, tortură sistematică şi deportarea copiilor, potrivit unui raport al unei anchete susţinute de ONU, publicat joi.

Forţele ruse au efectuat atacuri "nediscriminatorii şi disproporţionate" asupra Ucrainei, au recurs la tortură, au ucis civili în afara luptelor şi nu au luat măsuri pentru a proteja populaţia ucraineană, a declarat Comisia internaţională independentă de anchetă privind Ucraina, un organism de anchetă mandatat de ONU.

Raportul, publicat la un an după bombardamentul rusesc asupra Teatrului Dramatic din oraşul Mariupol, în sud-estul Ucrainei, care a ucis sute de persoane, marchează o condamnare extrem de neobişnuită din partea unui membru al Consiliului de Securitate al ONU, relatează The Guardian.

Comisia a citat atacuri repetate, care au vizat infrastructura ucraineană şi care au lăsat sute de mii de persoane fără căldură şi electricitate în cele mai friguroase luni, ca fiind potenţiale crime împotriva umanităţii.

Raportul a descris, de asemenea, utilizarea "sistematică şi generalizată" a torturii în mai multe regiuni aflate sub ocupaţie rusă şi a oferit detalii despre metodele de tortură folosite în centrele de detenţie ruseşti, unde victimele au fost supuse la şocuri electrice cu un telefon militar - metodă cunoscută sub numele de "apelul lui Putin" - sau au fost atârnate de tavan în "poziţie de papagal".

Raportul, bazat pe mai mult de 500 de interviuri, precum şi pe imagini din satelit şi vizite la locurile de detenţie şi la morminte, apare în contextul în care se aşteaptă ca Tribunalul Penal Internaţional (CPI) de la Haga să ceară arestarea mai multor oficiali ruşi pentru deportarea forţată a copiilor din Ucraina şi pentru că au vizat infrastructura civilă.

Autorii raportului au remarcat, de asemenea, un "număr mic" de nereguli comise de forţele ucrainene, inclusiv una despre care au spus că face obiectul unei anchete penale din partea autorităţilor ucrainene. Marea majoritate a raportului s-a concentrat însă pe acuzaţiile împotriva Rusiei.

Kremlinul neagă că a comis atrocităţi sau că a vizat civili în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe