Rusia a amplasat sisteme de apărare antiaeriană pe Insula Şerpilor, susţine Ministerul ucrainean al Apărării

Sistemul de rachete rusesc Tor-M2E
Sistemul de rachete rusesc Tor-M2E (Wikipedia.org)

Rusia a desfăşurat sisteme de apărare antiaeriană “Tor-M2” şi “Panţir” pe Insula Şerpilor, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al serviciului de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, relatează site-ul tylaz.net, citând agenţia de presă Unian.

„Evaluarea noastră fără echivoc este că Tor-M2 şi Panţir sunt sisteme antiaeriene cu rază scurtă şi medie de acţiune. Sistemul Tor a fost implicat în doborârea unui avion civil ucrainean în Iran în 2020”, a precizat Skibitski.

De asemenea, Skibiţki a afirmat că nu a fost o coincidenţă faptul că, în primele zile ale războiului, Rusia a capturat insula şi a început să instaleze acolo echipamente de control.

Pentru ruşi, prezenţa pe insulă este o posibilitate suplimentară de a controla teritoriul Ucrainei, a adăugat oficialul ucrainean

„Serviciul de informaţii militare are date că pe Insula Şerpilor au fost amplasate sisteme de apărare antiaeriană Tor-M2 şi Panţir, iar în viitor pot fi amplasate sisteme de rachete, care vor permite bombardarea teritoriului statului nostru, şi nu numai a statului nostru”, a continuat Skibiţki.

Forţele ucrainene au distrus sau avariat în apropiere de Insula Şerpilor mai multe nave ruseşti, după cum urmează: pe data de 2 mai, au fost distruse două corvete ruseşti de tip Raptor, pe 7 mai a fost distrusă o navă de debarcare de tip Serna şi pe 12 mai a fost avariată nava de logistică “Vsevolod Bobrov”.

Compania Maxar Technologies a publicat imagini din satelit cu rezultatul bombardării navei de tip Serna în apropierea Insulei Şerpilor.

Imagine de satelit cu Insula Şerpilor, 13 mai 2022
Imagine de satelit cu Insula Şerpilor, 13 mai 2022 (Twitter / Maxar)

Serviciile secrete britanice consideră că, atunci când Rusia îşi va consolida prezenţa pe insulă şi va amplasa acolo sisteme de apărare aeriană şi rachete de croazieră, va controla strict partea de nord-est a Mării Negre.

La rândul său, şeful GUR, generalul Kirill Budanov, a subliniat anterior că Ucraina va lupta pentru Insula Şerpilor atâta timp cât va fi necesar.