Rovana Plumb: Doar trei hoteluri din ţară au etichetă ecologică

Rovana Plumb
Rovana Plumb (Epoch Times România)
Epoch Times România
03.07.2013

Ecoturismul are un potenţial mare de creare de locuri de muncă, spune ministrul Mediului.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat miercuri, într-o conferinţă, că numai trei hoteluri din România au etichete ecologice şi că ”înverzirea turismului va contribui semnificativ la înverzirea economiei”.

Potrivit Ministerului Mediului, etichete ecologice au primit hotelurile Saturn din staţiunea cu acelaşi nume, Crowne Plaza din Bucureşti, dar şi vila Piatra Şoimului din Sinaia. Pentru a primi eticheta ecologică, o unitate de cazare trebuie să respecte criterii obligatorii care se referă la economisirea apei şi energiei, reducerea deşeurilor şi protecţia mediului.

De asemenea, autorităţile vor să desemneze zece destinaţii ecoturistice.

”Mesajele noastre ca Minister al Mediului sunt acelea că turismul verde are un potenţial mare de creare de locuri de muncă. (…) Investind în turismul verde se pot reduce costurile, pentru că principala noastră preocupare este utilizarea eficientă a resurselor”, a declarat ministrul Mediului.

Rovana Plumb precizează că sunt foarte mulţi turişti care insistă pe lângă autorităţi ”să înverzească” turismul, să ajungă în locuri care le oferă din plin naturaleţe, biodiversitate.

”Trebuie să stimulăm prin politici publice sectorul privat, care trebuie să devină un motor în sprijinirea turismului verde. Dacă ne referim la turism şi legăturile cu protecţia mediului, pentru că vorbim de dezvoltarea durabilă, în contextul politicilor privind turismul, atunci trebuie să luăm în calcul faptul că trebuie să facem faţă mai multor provocări: energia, emisiile de gaze cu efect de seră, consumul de apă, managementul deşeurilor, pierderea biodiversităţii şi, desigur, trebuie să avem un management eficient în ceea priveşte patrimoniul cultural”, a adăugat Rovana Plumb.

Ministerul Mediului mai are în plan reabilitarea şi extinderea portului Sulina, a infrastructurii în zona Murighiol, Sfântu Gheorghe, modernizarea cantoanelor de la Samova, Caraorman, Gura Portiţei, precum şi realizarea unui nou traseu tematic în zona portului Sulina. Rovana Plumb a arătat că strategia ministerului vizează şi reabilitarea şi extinderea suprafeţei plajelor de pe Litoralul Mării Negre.

”Avem în vedere proiectul de reabilitare a zonei costiere a Litoralului Mării Negre. Va fi alocată suma de 500 milioane lei pentru acest proiect, până în anul 2020”, a anunţat Rovana Plumb.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor