Roland Garros. Iga Swiatek, primul turneu câştigat de poloneză la senioare! Ce a mărturisit campioana [video]

"Sunt foarte mândră de mine. Am jucat extraordinar în ultimele două săptămâni. Dar nu mă aşteptam să câştig acest trofeu. Este extraordinar, este o experienţă care îmi schimbă viaţa." - Iga Swiatek.
Jucătoarea poloneză de tenis Iga Swiatek.
Jucătoarea poloneză de tenis Iga Swiatek. (Getty Images)

Tânara jucătoarea poloneză de tenis Iga Swiatek (19 ani, 54 WTA) a obţinut sâmbătă primul trofeu de Grand Slam al carierei în urma succesului înregistrat în ultimul act în faţa americancei Sofia Kenin (21 ani, 6 WTA).

Proaspăta campioana, care a eliminat-o în optimile competiţiei pe românca Simona Halep - principala favorită, şi-a adjudecat titlul după o oră şi 24 de minute de joc efectiv, scor final 6-4, 6-1.

"Sunt foarte mândră de mine. Am jucat extraordinar în ultimele două săptămâni. Dar nu mă aşteptam să câştig acest trofeu. Este extraordinar, este o experienţă care îmi schimbă viaţa. Cumva am sentimentul că scriu Istorie. Ştiu că multe lume mă va compara cu Agnieszka Radwanska (ex-Nr.2 mondial retrasă din activitate). Dar trebuie să fiu constantă în următorii ani pentru a se putea spune că sunt cea mai bună jucătoare din Polonia, întrucât ea a reuşit mult timp să rămână la cel mai înalt nivel. Mai am multe de făcut", a declarat Swiatek, care mai deţine titlul de campioană la Wimbledon, în 2018, la junioare.

"Înainte de finală, am spus că îmi este indiferent dacă câştig sau pierd. De fapt, a fost atât de şocant pentru mine să o înving pe Simona (Halep, în optimi), încât am gândit că oricum este un turneu reuşit pentru mine. Chiar nu mai aveam aşteptări. Ştiam că va fi dificil în finală. Nu vroiam să fiu prea stresată, iar atunci mi-am spus că este prea puţin important, dar am încercat să cred. La final, chiar am profitat de moment. Nu pentru că îmi era indiferent dacă pierd sau câştig, ci pur şi simplu nu am vrut să mă gândesc tot timpul la asta. M-am concentrat pe lucrurile pe care ştiu să le fac, pentru că a câştiga, este de fapt consecinţa a ceea ce faci în fiecare moment",
a mai adăugat aceasta.

Swiatek este prima poloneză care cucereşte un titlu de Mare Şlem.