Rishi Sunak convoacă alegeri naţionale în Marea Britanie pentru 4 iulie

Rishi Sunak (Leon Neal/Getty Images *)
Redacţia
23.05.2024

Premierul britanic Rishi Sunak a convocat miercuri alegeri naţionale pentru 4 iulie, afirmând că britanicii vor putea să-şi aleagă viitorul într-un scrutin pe care conservatorii săi se aşteaptă să-l piardă în faţa Partidului Laburist, aflat în opoziţie, după 14 ani la putere, potrivit Reuters.

Punând capăt unor luni de speculaţii cu privire la momentul în care va convoca un nou scrutin, Sunak, în vârstă de 44 de ani, s-a aflat în faţa biroului său din Downing Street, pe o ploaie torenţială, şi a convocat alegerile cu câteva luni mai devreme decât era de aşteptat - o strategie riscantă, în condiţiile în care partidul său se află mult în urma laburiştilor în sondajele de opinie.

Aproape strigând pentru a se face auzit peste un imn al victoriei laburiştilor în alegerile din 1997, sub conducerea fostului premier Tony Blair, Sunak a enumerat ceea ce a spus că sunt realizările sale în guvern, nu doar ca prim-ministru, ci şi ca fost ministru de Finanţe.

"Acum este momentul ca Marea Britanie să-şi aleagă viitorul şi să decidă dacă vrea să construiască pe baza progreselor pe care le-am făcut sau riscă să se întoarcă la punctul de plecare şi să nu aibă nicio certitudine. În următoarele săptămâni, voi lupta pentru fiecare vot, vă voi câştiga încrederea şi vă voi dovedi că doar un guvern conservator condus de mine nu va pune în pericol stabilitatea economică pe care am câştigat-o cu greu", a spus el.

El l-a acuzat pe liderul laburist Keir Starmer, în schimb, că a ales întotdeauna "calea uşoară" şi că nu are niciun plan.

"Ca urmare, viitorul nu poate fi decât nesigur cu ei", a menţionat el.

Starmer, care a tras Partidul Laburist spre terenul politic de centru după ce acesta a virat spre stânga, a răspuns cu o declaraţie care s-a concentrat pe un singur cuvânt: "schimbare".

"Pe 4 iulie voi (alegătorii) aveţi posibilitatea de a alege şi împreună putem opri haosul, putem întoarce pagina, putem începe să reconstruim Marea Britanie şi să ne schimbăm ţara", a afirmat el, în faţa a două steaguri Union Jack.

Ce spun sondajele de opinie

Sunak se îndreaptă spre alegeri nu doar într-o poziţie net inferioară faţă de cea a laburiştilor în sondajele de opinie, dar şi oarecum izolat de unii din partidul său, depinzând tot mai mult de o echipă mică de consilieri pentru a-l ghida în ceea ce se anunţă a fi o campanie urâtă.

Dar el pare să fi decis că, având în vedere unele câştiguri economice, cum ar fi scăderea inflaţiei şi o economie care creşte în cel mai rapid ritm din ultimii aproape trei ani, acum este momentul să îşi asume un risc şi să prezinte oficial alegătorilor agenda sa pentru un nou mandat.

"Laburiştii vor ca voi să credeţi că aceste alegeri s-au terminat înainte de a începe", a declarat Sunak la un miting găzduit într-un centru expoziţional din estul Londrei, la care au participat miniştri de rang înalt şi susţinători, la câteva ore după anunţul oficial al alegerilor.

Mai mulţi membri ai partidului său au declarat că Sunak ar fi putut, de asemenea, să îşi dea seama că provocările legale ar putea pune în pericol un program emblematic de trimitere a solicitanţilor de azil ilegal în Rwanda şi că guvernul ar putea să nu fie capabil să ofere mai multe reduceri de taxe, aşa cum a promis.

Parlamentari conservatori, vorbind sub protecţia anonimatului, au declarat că s-ar putea înrăutăţi condiţiile economice, ceea ce înseamnă că a sosit momentul potrivit pentru alegeri, dar alţii au fost şocaţi de decizia de a le devansa de la o dată preconizată pentru toamnă. Votul trebuie să aibă loc înainte de sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor.

"A fost bine cât a durat", a spus unul dintre ei.

Fost bancher de investiţii şi ministru de Finanţe, Sunak a preluat funcţia în urmă cu mai puţin de doi ani şi de atunci s-a străduit să definească ceea ce reprezintă, devenind din ce în ce mai frustrat că ceea ce el consideră a fi succesele sale nu au fost apreciate.

Sunak a încercat de mai multe ori să întoarcă soarta partidului său, prezentându-se ca un reformator îndrăzneţ, apoi ca un tehnocrat eficient şi, cel mai recent, ca o persoană care "se va ţine de plan" pentru a îmbunătăţi treptat viaţa în Marea Britanie, unde milioane de oameni încă se confruntă cu criza costului vieţii.

Ambele partide au dat practic startul campaniei electorale, iar liniile de atac în ceea ce priveşte economia şi apărarea sunt deja ferm trasate.

Sunak şi guvernul său îi acuză pe laburişti că ar fi gata să crească taxele dacă ar ajunge la guvernare şi că partidul nu ar fi o pereche de mâini sigure pentru Marea Britanie într-o lume din ce în ce mai periculoasă, deoarece nu are un plan, acuzaţii pe care opoziţia le neagă.

Laburiştii acuză guvernul de 14 ani de proastă gestionare economică, lăsând oamenii într-o situaţie mai proastă, cu o serie de administraţii haotice care nu au reuşit să ofere stabilitatea pe care afacerile o doreau pentru a stimula creşterea economică.

Dacă laburiştii, care au un avans de aproximativ 20 de procente faţă de conservatori, vor câştiga alegerile, Marea Britanie, cunoscută cândva pentru stabilitatea sa politică, va avea şase prim-miniştri în opt ani pentru prima dată din anii 1830.

Provocarea

În ciuda avansului laburiştilor, unii oficiali ai partidului sunt îngrijoraţi că avantajul lor nu este atât de solid pe cât pare, temându-se că mulţi alegători rămân indecişi. De asemenea, ei cunosc provocarea: partidul are nevoie de o schimbare record de voturi pentru a obţine o majoritate parlamentară.

Laburiştii nu au finalizat încă selecţia tuturor candidaţilor săi parlamentari, a declarat un veteran al partidului.

Sunak ar putea spera că primele zboruri în cadrul programului de trimitere a solicitanţilor de azil ilegal în Rwanda ar putea impulsiona norocul partidului său. Cea mai apropiată dată posibilă pentru aceste zboruri este 24 iunie, cu 10 zile înainte de alegeri.

Dacă nu vor decola, a declarat un deputat conservator, Sunak ar putea da vina pe "avocaţii de stânga".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor