Partidul Popular îşi izolează candidatul pentru a evita greşeli în campanie (revista presei spaniole)

Guvernul regional din Madrid, format de Partidul Popular (la guvernare şi la nivel central, n.r.).
Guvernul regional din Madrid, format de Partidul Popular (la guvernare şi la nivel central, n.r.). (Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images)

Partidul Popular îl izolează pe principalul candidat pentru a evita noi greşeli în campanie, iar circa financiară le va solicita eurodeputaţilor spanioli să plătească impozite în Spania, scriu marţi cotidienele spaniole. În plus, tot în privinţa campaniei electorale pentru alegerile europene din 25 mai, situaţia din Franţa atrage de asemenea atenţia presei spaniole, care observă cum criza duce la creşterea sentimentelor antieuropene în ţara vecină.

Partidul Popular îl apără pe principalul candidat, Miguel Arias Canete, pentru a evita greşeli în campania electorală, în vreme ce Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) pune în aplicare o ofensivă în cadrul UE, împotriva declaraţiilor candidatului conservator cu privire la misoginism. Cotidianul El Pais susţine că şeful listei conservatorilor spanioli nu vrea să revină asupra spuselor sale şi şi-a anulat interviurile la un post de radio şi la alte media spaniole.

Ministerul de Finanţe le solicită eurodeputaţilor să-şi plătească impozitele în Spania, anunţă cotidianul El Mundo. Majoritatea acestora plătesc impozite de doar 22% în Bruxelles, din cauza unei lacune legale, însă situaţia se va schimba după ce socialistul Luis Yáñez a avut parte de un control al inspectorilor financiari, a pierdut recursul şi va fi obligat să plătească diferenţa sumelor pe care ar fi trebuit să le suporte.

În Franţa, criza îl scufundă pe preşedintele Hollande şi provoacă ascensiunea sentimentelor antieuropene. Potrivit cotidianul ABC, Europa este bine văzută de doar 39% dintre francezi, care au ajuns să situeze Frontul Naţional al lui Marine Le Pen drept prima forţă politică. Cu 22% din intenţiile de vot, Frontul Naţional profită de dezamăgirea claselor joase şi a unui sector al clasei medii care se extinde tot mai mult. În tot acest timp, în Spania, socialiştii se agaţă de mantra misoginismului contracandidatului conservator, confruntaţi fiind cu rezultatele proaste ale sondajelor electorale, scrie acelaşi cotidian spaniol. Premierul spaniol le-a cerut alor săi să dea dovadă de speranţă şi curaj pentru a câştiga alegerile din 25 mai, mai arată ABC.

Băncile din Spania au rămas cu 49.000 de case din cauza neplăţii ipotecilor în 2013, anunţă cotidianul La Vanguardia. Numărul total al acestor case confiscate de bănci a crescut cu 5.000 faţă de anul anterior, numărul evacuărilor familiilor care încă locuiau în acestea se ridică la 1.668, iar numărul cazurilor care au ajuns în faţa instanţelor a crescut cu 18,5%, arată publicaţia citată.

Guvernul regional catalan denunţă un atac al Partidului Popular, de la guvernare, faţă de postul local de televiziune şi atrage atenţia asupra unei viitoare manevre pentru reducerea canalelor în catalană. Odată cu măsurile de modificare a spaţiului radioelectric, Catalonia ar putea pierde o frecvenţă de transmisie prin cablu şi rămâne fără emisie la înaltă definiţie, după cum arată cotidianul El Periodico de Catalunya.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe