Asistenţă record din partea ONU pentru Republica Moldova

ONU acordă Republicii Moldova o asistenţă record în valoare de 217 milioane dolari pentru perioada 2013-2017.
Epoch Times România
11.02.2012

Organizaţia Naţiunilor Unite acordă ţării noastre o asistenţă record în valoare de 217 milioane dolari pentru perioada 2013-2017. Un acord în acest sens a fost semnat la 10 februarie a.c., la Teleneşti, de către premierul Vlad Filat şi Kaarina Immonen, coordonator rezident al ONU în Moldova, informează serviciul de presă al Guvernului. Suma este dublă faţă de cea acordată de ONU anterior, în cadrul semnării primului acord relatează Unimedia.

Conţinutul Acordului Cadru se concentrează pe trei piloni mari tematici: 1. Suport în valoare de cca. 61,9 mil. USD, pentru reforma sectorului justiţiei şi a drepturilor omului, care reprezintă mandatul specific al ONU şi care este un domeniu de o importanţă majoră pentru Moldova;

2. Dezvoltarea capitalului uman şi incluziunea socială - vizează implementarea unor programe comprehensive în domeniul reducerii sărăciei şi îmbunătăţirii accesului la educaţie incluzivă, servicii calitative de sănătate şi protecţie socială, în valoare de 123,2 mil. USD;

3. Proiecte ce ţin de mediul înconjurător, schimbările climatice şi gestionarea riscurilor, în valoare de cca. 32,2 mil. USD.

Premierul a menţionat că proiectele comune care urmează a fi realizate cu sprijinul ONU trebuie măsurate în creşterea calităţii vieţii, în numărul celor ce şi-au găsit un nou loc de muncă datorită iniţiativelor respective, s-au tratat într-un sistem de sănătate mai bun, au ieşit din sărăcie datorită mecanismelor de asistenţă.

În context, Filat, în numele Guvernului R.Moldova, a exprimat gratitudinea pentru suportul şi colaborare Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a tuturor agenţiilor specializate ONU prezente în ţară, amintind şi de implicarea activă a ONU la depăşirea consecinţelor calamităţilor naturale cu care s-a confruntat Moldova în ultimii câţiva ani.

La rândul său, Kaarina Immonen, coordonator rezident al ONU în Moldova, a reiterat sprijinul total al comunităţii internaţionale pentru Republica Moldova în promovarea democraţiei, garantării drepturilor omului, dar şi în modernizarea Moldovei şi sporirea calităţii vieţii cetăţenilor ţării noastre.

Precizăm că anterior, în cadrul primului acord, ONU a oferit R.Moldova asistenţă în valoare de peste 100 milioane dolari SUA. Conform datelor din 2010, ONU a oferit 7% din asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată Moldovei sau 25% din volumul de asistenţă tehnică. Aceşti bani au fost investiţi în domenii ca: reducerea sărăciei, drepturile omului, combaterea traficului de fiinţe umane, consolidarea societăţii civile, utilizarea energiei regenerabile.

Acordul a fost semnat la Teleneşti, una din localităţile, în care, cu sprijinul ONU, au fost implementate mai multe proiecte, printre care: Centrul de reabilitare pentru femei şi tineri, un sistem de gestionare a deşeurilor, care deserveşte peste 6500 persoane din întreaga localitate, dar şi Biroul Comun de Informaţii şi Servicii.

Republica Moldova colaborează de 20 de ani cu Organizaţia Naţiunilor Unite – cea mai mare instituţie globală din toate timpurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor