Reţea de trafic de migranţi condusă de români şi moldoveni, destructurată. Traficanţii cereau până la 5.000 de euro

(procuratura.md)
Andrei Popescu
29.05.2024
Se încarcă player-ul...

Procurorii DIICOT, împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, cu sprijinul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa, au pus în aplicare 11 mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Ilfov şi Dâmboviţa, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 2022-2023, nu mai puţin de 11 suspecţi, cetăţeni români, moldoveni şi cu dublă cetăţenie (română şi moldovenească), organizaţi într-o structură infracţională pe niveluri ierarhice, au acţionat pe teritoriile României şi Republicii Moldova în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi.

Potrivit DIICOT, membrii grupului infracţional au achiziţionat autovehicule de capacitate mare pentru a transporta persoane provenite din ţări afro-asiatice peste frontierele de stat către ţări din vestul Europei.

Investigaţiile întreprinse au relevat că suspecţii au pretins şi primit pentru fiecare migrant sume cuprinse între 3.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de posibilităţile financiare ale persoanei transportate şi de ţara în care aceasta intenţiona să ajungă.

Traseele urmate de membrii grupului de criminalitate organizată pentru a ajunge cu migranţii în ţări din Vestul Europei au fost : Grecia – Bulgaria – România – Ungaria - Austria, Grecia – Bulgaria – Serbia sau Croaţia – Ungaria – Austria.

În urma percheziţiilor efectuate au fost identificate şi ridicate mijloace de comunicaţii, înscrisuri, precum şi alte probe.

“În luna aprilie 2024, sub egida EUROJUST, a fost încheiat acordul de constituire a unei echipe comune de anchetă între autorităţile judiciare din România şi autorităţile judiciare din Republica Moldova în vederea documentării activităţii infracţionale în care sunt implicaţi şi cetăţeni moldoveni.

În ziua de 16.05.2024, poliţiştii Direcţiei combaterea criminalităţii organizate şi Direcţiei urmărire penală din cadrul INI al IGP Moldova au pus în aplicare 7 mandate de percheziţie domiciliară, acţiune la care au participat şi poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi”, se precizează în comunicatul DIICOT.

La activităţile de urmărire penală desfăşurate pe teritoriul României au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor judiciare din Republica Moldova, acţiunea fiind realizată cu sprijinul SELEC.

Totodată, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) din Republica Moldova a anunţat, miercuri, reţinerea a patru bărbaţi pentru transportarea ilegală a peste 100 de migranţi din statele Asiei Centrale şi de Est, spre Germania şi Italia, începând din decembrie 2022.

Cei cinci aveau rolul de şoferi (unii din ei fără permis auto), unul din ei fiind organizatorul lor, ca parte a unui grup infracţional format şi din alţi 19 bănuiţi – cetăţeni ai României – care au fost percheziţionaţi în judeţele Ilfov şi Dâmboviţa, sub conducerea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Galaţi.

“Sosiţi în România, şoferii din Moldova luau în primire automobile de capacitate mare, înmatriculate în România, Franţa şi Bulgaria, Italia, Ungaria, cu spaţii dedicate transportării camuflate a migranţilor (a câte 5-20 migranţi transportaţi într-un automobil), inclusiv telefoane pentru comunicare cu locaţiile destinaţiilor indicate în aplicaţii, precum şi primeau instrucţiuni de la organizatorii din România despre statul în care urmau să preia şi să transporte migranţii. Pentru ca să beneficieze de serviciul ilegal prestat, migranţii le achitau membrilor grupului infracţional a câte 3000-5000 euro pentru transportare, în care de regulă erau implicate două automobile – cel în care erau transportaţi migranţii, iar în faţa acestuia circula un alt automobil condus de un alt membru al grupului infracţional, cu rol de verificare a prezenţei poliţiei pe traseu. Transportarea acestora dura uneori şi luni de zile (inclusiv prin implicarea 'călăuzelor'), aşa cum migranţii în majoritatea cazurilor tranzitau cinci-şase state (Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia de unde tranzitau alte state, în funcţie de posibilităţile logistice prin Croaţia, Ungaria, Austria, România, Bulgaria)”, se arată într-un comunicat al PCCOCS.

Urmare a percheziţiilor la cei cinci învinuiţi din Moldova, au fost ridicate telefoane care conţin conversaţiile privind organizarea migraţiei ilegale, acte privind conturi bancare în UE, înscrisuri de ciornă, acte privind deportarea unuia din învinuiţi din Franţa şi privind reţinerea în Ungaria pentru organizarea migraţiei ilegale, precum şi cu privire la o altă reţinere a altui învinuit în Croaţia pentru aceeaşi infracţiune, au mai transmis reprezentanţii PCCOCS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor