REPER avertizează că soluţiile pe piaţa asigurărilor pentru transportatori sunt doar un pansament temporar

Protestul fermierilor şi transportatorilor (Epoch Times)
Andrei Pricopie
19.01.2024

Deputata REPER Oana Cambera avertizează că soluţiile pe piaţa asigurărilor pentru transportatori sunt doar un pansament temporar. Piaţa are nevoie de stabilitate iar primul pas trebuie să fie o reformă a ASF.

Deputata Oana Cambera, vicepreşedintă REPER, a declarat, vineri, că proiectul de lege pe care l-a depus privind reformarea Autorităţii de Supraveghere Financiară în martie 2023 este ignorat de actuala majoritate parlamentară la consemnul politic al Guvernului.

Proiectul de lege pentru reforma ASF propunea mai multe schimbări, printre care o procedură deschisă de depunere candidaturi, cu criterii crescute de studii şi experienţă pentru conducerea A.S.F., posibilitatea de revocare din funcţie a celor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale, precum şi posibilitatea Parlamentului de a solicita un raport de audit extern.

De asemenea, proiectul viza impunerea unor condiţii suplimentare de competenţă pentru salariaţii A.S.F. cu funcţii de conducere, obligaţii ferme de raportare pentru conducerea A.S.F. şi introducerea de sancţiuni financiare, cum ar fi suspendarea indemnizaţiei sau interzicerea bonusurilor şi primelor, în caz de întârzieri sau incidente pe piaţa de asigurări.

"Proiectul de lege nu a fost îngropat întâmplător prin sertarele Parlamentului. Dacă ar fi fost adoptat, ASF chiar ar fi trebuit să pună în dezbatere serioasă un raport cu privire la cauzele falimentului celor două companii de asigurări, să se supună unui audit extern iar cei vinovaţi să plătească. Iar fostul şef, Nicu Marcu, nu ar mai fi încasat 27.700 de euro doar din bonusuri de performanţă şi vacanţă, asta pe lângă cei 12.000 de euro indemnizaţie lunară! Foştii şefi de la ASF stau bine, liniştiţi la ei acasă, cu conturile pline, în timp ce transportatorii care îşi câştigă onest pâinea au ajuns la disperare. Şi nimeni nu va plăti pentru acest dezastru", a declarat deputata REPER.

Proiectul de lege depus în martie a fost iniţial amânat la dezbatere cu 60 de zile peste termenul legal standard, a trecut tacit de Camera Deputaţilor şi a fost îngropat la Senat (L 550/2023).

REPER susţine că iniţiativa de lege ar reprezenta un prim pas pentru reformarea ASF, cu garanţii minime de competenţă, raportare şi sancţionare.

Potrivit partidului fondat de Dacian Cioloş, actualul Guvern şi majoritate parlamentară au preferat însă să închidă ochii şi să gireze soluţii politice, în loc să susţină o piaţă de asigurări transparentă şi funcţională, propunând măsuri care vor duce la alte destabilizări pe piaţa de asigurări auto, aşa cum arată numeroşi experţi şi profesionişti în economie.

"Guvernul nu are soluţii reale pentru transportatori, sunt doar pansamente pentru a opri o hemoragie. Astăzi sunt transportatorii, mâine va fi un alt domeniu, de altfel vedem cum şi sănătatea şi educaţia sunt în colaps. În astfel de momente, în afară de soluţii de avarie, trebuie să ne uităm la măsuri pe termen lung şi să ne unim în jurul unor paşi sau idei care au capacitatea de a schimba fundamental lucrurile. Altfel vom vedea din nou istoria repetându-se", a precizat deputata.

Campanie online

Oana Cambera a lansat o campanie online pe site-ul său www.oanacambera.ro/reforma-asf, prin care îşi propune să atragă atenţia asupra proiectului său de lege privind reformarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Cambera susţine că proiectul său de lege ar putea fi începutul pentru un ASF competent, care să asigure o piaţă echilibrată, cu o mai bună protecţie a consumatorilor şi a asiguratorilor oneşti.

Prin campania sa online, Cambera îşi exprimă speranţa că va reuşi să mobilizeze cetăţenii şi să le arate senatorilor că există un interes public pentru ca acest proiect să fie votat şi transpus în lege cât mai curând.

"Oamenii mi-au transmis foarte multe mesaje şi sugestii referitoare la acest proiect şi nu numai. Pe site-ul meu puteţi afla mai multe detalii despre iniţiativă şi vă invit să îmi transmiteţi în continuare mesajele voastre. Vă rog să continuaţi să vă implicaţi în această campanie, pentru a le arăta celor de la putere că trebuie să înceapă de urgenţă profesionalizarea ASF. În ultimele zile am primit chiar idei interesante, cum ar fi ca membrii ASF care au încasat prime şi bonusuri să le doneze pentru o cauză umanitară. Nu este o rezolvare, dar poate că ar fi un gest minimal de penitenţă", a conchis vicepreşedinta partidului REPER.

Guvernul României se confruntă cu numeroase proteste din partea transportatorilor, fermierilor şi a celor care fac transport de persoane taxi sau ride sharing, care resimt efectele creşterii preţurilor şi ale plafonării RCA. Mulţi dintre ei reclamă discrepanţe majore de tarife, care nu ţin cont de bonus-malus, de clasa de risc sau de vârsta şoferilor.

În aceste condiţii, deputata REPER Oana Cambera speră ca Guvernul şi alianţa PSD-PNL să îşi ia în serios rolul şi să voteze proiectul său de lege pentru reformarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, care aşteaptă de mult timp la Senat. Proiectul său de lege propune o serie de schimbări necesare pentru a asigura o mai bună supraveghere şi reglementare a pieţei de asigurări, în beneficiul consumatorilor şi al asiguratorilor oneşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor