Renate Weber: Reding a avut un dublu limbaj privind introducerea MCV în toate statele UE

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
17.10.2012

Europarlamentarul PNL Renate Weber a susţinut, miercuri, că în cazul comisarului pe Justiţie Viviane Reding asistăm la un dublu limbaj în ceea ce priveşte introducerea MCV în toate statele membre ale UE, precizând că grupul ALDE va continua discuţiile referitoare la materializarea acestei idei.

"Asemenea mecanisme ar trebui să se aplice în fiecare ţară pentru că nu este firesc să singuralizăm o ţară sau două aşa cum este situaţia astăzi. (...) În ceea ce priveşte chestiunea celaltă, a unui asemenea mecanism de cooperare ca să nu mai folosim termenul de verificare, dar de cooperare care să existe în celelalte ţări, mecanism la care s-a referit la un moment dat dna comisar Viviane Reding, îmi pare rău să vă spun că ceea ce dna Reding anunţă în plen într-o dezbatare la Strasbourg ca o portiţă de ieşire dintr-o situaţie destul de dificilă în care se află, acelaşi lucru n-a mai fost susţinut când a venit la comisia noastră de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, acolo când i s-a repetat întrebarea în legătură cu un asemenea mecanism care să funcţioneze peste tot, dna Reding a spus că aşa ceva este foarte îndepărtat, deci probabil mai avem de aşteptat câteva decenii până când el ar putea să funcţioneze, suntem de fapt, din păcate, în faţa unui dublu limbaj pe care dna comisar Reding l-a folosit în ceea ce priveşte această temă", a explicat Weber.

Ea a punctat că există păreri în cadrul Parlamentului European care susţin introducerea MCV în toate statele membre ale Uniunii Europene.

"Repet, în cadrul colegiilor nu numai din grupul ALDE, dar şi din Parlament în general sunt foarte multe păreri care susţin că ar fi bine ca în cadrul UE să avem astfel de mecanisme prin care să ne putem uita cu mai multă atenţie şi cu o metodologie care să fie aplicabilă peste tot, să ne uităm în toate ţările cu privire la nivelul statului de drept şi al criteriilor democratice funcţionale în statele membre", a mai precizat europarlamentarul.

De asemenea, şi europarlamentarul liberal Norica Nicolai a subliniat că, în cadrul seminarului pe justiţie organizat de ALDE s-a ajuns la concluzia că mecanismul de cooperare şi verificare ar trebui introdus în toate statele membre, România fiind o excepţie care nu ar trebui tolerată într-o Uniune în care şansele sunt egale.

"Concluzia acestui seminar a fost că România, deşi a îndeplinit foarte multe din condiţionalităţile din mecanism, ar trebui să-şi pună problema ridicării acestui MCV, care din păcate s-a transformat mai mult într-un mecanism de control şi verificare decât într-un mecanism de cooperare. O serie de chestiuni care ţin de respectarea drepturilor omului în instanţele româneşti şi de către autorităţile româneşti au fost reliefate de societatea civilă şi care stau la baza condamnării României în foarte multe procese la CEDO, în final foarte mulţi dintre colegii noştri care au intervenit în cadrul acestei dezbateri au concluzionat că în România nu există nici mai multă, nici mai puţină justiţie decât în alte state membre şi opinia grupului, care este o opinie conturată de ceva vreme, este că acest mecanism ar trebui introdus tuturor statelor membre într-o formă, România fiind o excepţie care nu ar trebui tolerată într-o Uniune în care şansele egale şi respectul faţă de statele membre trebuie să fie aceleaşi", a susţinut Nicolai.

Şi Renate Weber a subliniat că se vor continua discuţiile referitoare la introducerea MCV în toate statele membre ale Uniunii Europene.

"Vom continua aceste discuţii şi chiar presiuni asupra Comisiei Europene pentru ca ceea ce dna Reding a anunţat la un moment dat, în plenul Parlamentului, şi anume posibilitatea instituirii unui astfel de mecanism care să fie valabil în toate statele membre să fie materializată. O dată, pentru că noi toţi credem că este o bună idee, şi în al doilea rând pentru că odată ce un comisar a lansat o astfel de idee credem că are şi obligaţia să continue şi să materializeze această idee", a mai adăugat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor