Remus Cernea, apel către Iohannis şi soţia acestuia: Nu mai purtaţi blană

Cunoscut apărător al drepturilor animalelor, deputatul Remus Cernea le cere preşedintelui Iohannis şi soţiei sale să fie repere morale pentru societate şi să nu mai poarte articole vestimentare din blana unor animale chinuite şi omorâte pentru pentru a fi transformate în haine.
Remus Cernea
Remus Cernea (Epoch Times România)

Deputatul Remus Cernea a lansat, marţi, un apel către preşedintele Iohannis şi către soţia acestuia, rugându-i să nu mai poarte articole vestimentare realizate din blănuri de animale. Apelul vine la scurt timp după ce Iohannis a apărut la festivităţile de ziua Unirii de la Iaşi putând o sclipitoare căciulă de blană maron.

"Intenţia acestui apel este una apolitică şi are legătură strict cu protecţia animalelor şi cu nivelul de etică publică necesar a fi demonstrat de către o personalitate politică importantă.", scrie Remus Cernea în viziunea căruia, a purtat blana unui animal chinuit şi ucis pentru acest lucru reprezintă, în sine, un lucru condamnabil moral.

Potrivit lui Cernea, calitatea unui preşedinte depinde de viziunea sa şi de măsura în care reuşeşte să fie un reper şi un ghid moral pentru societate, şi îi reaminteşte acestuia că în decembrie 2015 Administraţia Prezidenţială îl asigura în scris că “Punctele de vedere care vizează drepturile animalelor reprezintă o prioritate şi o preocupare constantă pentru Preşedintele României.”

"De asemenea deputatul reaminteşte că una dintre temele care în ultimii 20 de ani au căpătat o importanţă crescândă pentru opinia publică din ţările civilizate şi democratice priveşte utilizarea articolelor vestimentare realizate din blana animalelor şi că standardele de moralitate publică şi pretenţiile publicului faţă de prestanţa politicienilor evoluează rapid.

Astăzi, în spaţiul occidental, cam nici un lider politic sau personalitate publică care poate fi asociată cu politica nu mai apare în public purtând articole vestimentare realizate din blănuri de animale. Dacă ar face-o, s-ar expune unor critici virulente şi pe scară largă. Spre exemplu, în urmă cu aproximativ 4 ani, Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, a apărut într-o fotografie purtând o căciulă care părea făcută din blana unor animale. În urma reacţiilor publice deosebit de critice, inclusiv ale organizaţiei PETA, fotografia a fost retrasă şi au fost date asigurări publice că era vorba de blană falsă.

A purta blana unui animal chinuit şi ucis pentru acest lucru reprezintă, în sine, un lucru condamnabil moral. Industria care produce astfel de articole vestimentare ar trebui descurajată şi, într-o bună zi, închisă definitiv. Iar figurile publice şi politicienii ar trebui să fie în avanposturile unui astfel de efort. De altfel, chiar şi în industria modei au fost făcute demersuri remarcabile în ultimele decenii pentru a se renunţa la hainele din blană reală. Cei care poartă blănuri sunt percepuţi de către tot mai mulţi cetăţeni drept persoane cu un caracter dezagreabil, insensibile la suferinţa şi moartea acelor minunate animale care au avut parte de o soartă cumplită atunci când li s-a răpit blana şi viaţa pentru un capriciu.

Domnule preşedinte, la ceremonia de celebrare a Zilei Unirii Principatelor, din 24 ianuarie a.c. aţi purtat o căciulă care pare a fi făcută din blana unui animal. Dacă a fost un incident regretabil produs din neatenţie şi cu caracter izolat cred că se va putea trece relativ uşor peste acest moment, dacă el nu se va mai repeta.

De aceea, apelul meu către dumneavoastră, domnule Klaus Iohannis, în calitate de Preşedinte al României şi către dumneavoastră, doamnă Carmen Iohannis, în calitate de Primă Doamnă, este acela de a reprezenta un model pentru societatea noastră şi sub acest aspect: refuzul de a mai afişa articole de vestimentaţie realizate din blănuri de animale! Gestul dumneavoastră va fi un semn de conştientizare a problemei semnalate şi de atitudine civilizată într-un stat pe care îl sperăm a fi unul din ce în ce mai democratic şi mai prosper, cu rădăcini tot mai puternice în valorile societăţii deschise.", scrie Cernea în apelul său.