Remus Borza: Reactivăm clauza de forţă majoră de la 1 august, producţia Hidroelectrica e la minimul istoric

De la 1 august va fi reactivată clauza de forţă majoră la Hidroelectrica, deoarece compania se confruntă cu al doilea an secetos, producţia este la un minim istoric, a declarat, Remus Borza, partener al Euro Insol. administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Epoch Times România
12.07.2012

De la 1 august va fi reactivată clauza de forţă majoră la Hidroelectrica, deoarece compania se confruntă cu al doilea an secetos, producţia este la un minim istoric, a declarat, Remus Borza, partener al Euro Insol. administratorul judiciar al Hidroelectrica.

"Sperăm să introducem clauza de forţă majoră începând cu 1 august. Suntem în faza de documentare şi în relaţia cu Apele Române şi cu Institutul Naţional de Hidrologie, am primit rapoartele dânşilor. Cert este că ne confruntăm cu o secetă severă, acesta fiind al doilea an secetos. Nu s-a întâmplat după 1990 să avem doi ani consecutiv foarte secetoşi. Debitele principalele râuri superioare şi al Dunării au scăzut foarte mult faţă de media multianuală. Vorbim de un debit în medie de 5.000 de metri cubi pe secundă la momentul acesta şi previziunile sunt foarte pesimiste pe toată luna august, sunt la 3.000-3.200 de metri cubi pe secundă, cu 35% mai mici faţă de cele normale", a spus Remus Borza.

El a declarat că aceeaşi situaţie se găseşte şi pe lacurile de acumulare, unde gradul de umplere este la doar 73%.

În ceea ce priveşte o eventuală atacare a acestei decizii, Borza a declarat că această stare "se constată şi cu ochiul liber" şi că prognozele de la Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie sunt publice.

De asemenea, el a menţionat că rapoartele de la Apele Române, atât pe Dunăre, cât şi pe Lotru, Olt, Jiu, principalele râuri din România şi pe lacurile de acumulare sunt de asemenea publice.

"Noi ne facem documentele şi vom vedea. De această stare sunt vizate toate contractele. Din cauza acestei secete, Hidroelectrica va realiza în 2012 cea mai mică producţie din istoria ei de după 1990, de doar 12 TWh. În anul 2010, Hidorelectrica a avut o producţie proprie de 19,7 TWh, iar în anul 2011 de 14,7 TWh. Acum suntem la un minim istoric. Media în ultimii 20 de ani a fost de 15 TWh", a mai spus Borza.

În septembrie 2011, Hidroelectrica a activat clauza de forţă majoră din toate contractele sale. Reprezentanţii Hidroelectrica estimau, la începutul acestui an, că vor putea renunţa la forţa majoră la finele primului trimestru, însă, la începutul lunii martie, au anunţat că acest lucru este imposibil, din cauza deficitului hidrologic care va persista până în luna mai.

Hidroelectrica a ieşit din situaţia de forţă majoră la începutul lunii mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor