Reformele muncii au determinat greve în Spania

Joi a avut loc o grevă generală în Spania, cu demonstraţii în masă şi nemulţumiri în legătură cu reformele forţei de muncă, despre care noul guvern speră că vor ajuta la scăderea ratei şomajului.
Poliţia atacănd manifestanţi pe 29 martie 2012, în Barcelona, Spania. (David Ramos / Getty Images)
Alex Johnston
30.03.2012

Joi a avut loc o grevă generală în Spania, cu demonstraţii în masă şi nemulţumiri în legătură cu reformele forţei de muncă, despre care noul guvern speră că vor ajuta la scăderea ratei şomajului.

Directorul afacerilor politice al ţării, Cristina Diaz, a declarat pentru ziarul El Confidencial că cel puţin 176 de persoane au fost arestate în întreaga Spanie, adăugând că un manifestant a aruncat cu un cocktail Molotov într-o maşină de patrulă. Au fost raportate leziuni minore.

Poliţia comunitară a fost obligată să escorteze vehiculele înspre şi în afară depozitului principal de alimente din oraşul Malaga, a raportat Olive Press. Au avut loc incidente similare în Barcelona, Madrid şi Valencia.

Greva a afectat în principal sistemul de transport şi sectorul de producţie ale ţării, a raportat BBC. 500 de zboruri au fost anulate în întreaga Şpanie, a relatat Olive Press.

Grevele au fost iniţiate în principal de sindicate, care au declarat au participat că circa 85 la sută din muncitori din sectorul alimentar al Spaniei, potrivit publicaţiei.

Guvernul a declarat că grevele nu au fost la fel de eficace precum cele anterioare pentru stoparea economiei spaniole, a raportat Digital Weekly cu sediul în Spania.

Candido Mendez, şeful Uniunii UGT, nu a fost de acord cu afirmaţia Digital Weekly şi a afirmat că "greva a fost un succes democratic de necontestat", în conformitate cu Weekly.

În ultimii ani, şomajul a fost o problemă agresivă în Spania, rata şomajului crescând la aproximativ 23 la sută în luna ianuarie.

Este de aşteptat ca prim-ministrul Mariano Rajoy să prezinte reduceri de cheltuieli şi taxe în valoare de aproximativ 40 miliarde de euro.

"Problema aici nu este dacă greva e onorată de mulţi sau puţini, ci mai degrabă dacă vom ieşi din criză," a fost citat ministrul de finanţe Cristobal Montoro de Olive Press.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor