Greva generală şi efectele ei asupra imaginii Spaniei, pe primele pagini ale presei centrale

Greva generală convocată joi de principalele sindicate spaniole, şi care a început deja, apare pe primele pagini ale cotidienelor spaniole, care consemnează desfăşurarea şi efectele primului protest general împotriva guvernului condus de conservatorul Mariano Rajoy şi a numeroaselor reforme întreprinse de acesta.
Oamenii protestează în faţa spitalului Gregorio Marahon din Madrid în timpul grevei generale din Spania, 29 martie 2012 (DOMINIQUE FAGET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.03.2012

Greva generală convocată joi de principalele sindicate spaniole, şi care a început deja, apare pe primele pagini ale cotidienelor spaniole, care consemnează desfăşurarea şi efectele primului protest general împotriva guvernului condus de conservatorul Mariano Rajoy şi a numeroaselor reforme întreprinse de acesta.

Rajoy se confruntă cu greva generală din Spania, în vreme ce ţara se află în mijlocul uraganului, relatează cotidianul El Pais, care arată că extinderea recesiunii şi recentele înfrângeri electorale locale ale Partidului Popular, aflat la guvernare, au fost în măsură să sporească îngrijorarea Uniunii Europene faţă de situaţia ţării.

Guvernul îi avertizează pe grevişti că Spania se află într-o situaţie limită, scrie cotidianul El Mundo pe prima pagină a ediţiei de joi. Astfel, executivul de la Madrid a lansat un avertisment, cu câteva ore înainte de greva generală convocată de sindicate împotriva reformei pieţei muncii, şi cu privire la faptul că Spania se află într-o situaţie economică extrem de sensibilă.

Cotidianul ABC titrează joi pe prima pagină o parte din declaraţiile ministrului spaniol al economiei Luis de Guindos, care susţine că reforma pieţei muncii - recent adoptată de guvern şi principalul motiv al protestelor de joi - este vitală pentru relansarea economiei Spaniei.

La rândul său, cotidianul La Razon lansează un apel la muncă pentru Spania, arătând că ţara ar pierde 7,6 miliarde de euro dacă sindicatele reuşesc joi să paralizeze total activităţile, iar cele 30.000 de pichete din cadrul protestelor ar putea bloca Madridul complet. Cotidianul spaniol consideră că sindicatele se înfruntă cu guvernul în cadrul unei greve generale care pune în pericol imaginea ţării într-un moment critic, când Spania numără peste 5 milioane de şomeri.

Cotidianul catalan El Periodico arată de asemenea pe prima pagină că în ziua grevei generale sindicatele vor putea vedea, în funcţie de gradul de mobilizare pe care îl vor atinge, cât de nemulţumiţi sunt oamenii de măsurile guvernului spaniol. Pe de altă parte, mai scrie cotidianul menţionat, guvernul se menţine de poziţii şi susţine că nu va modifica reforma pieţei muncii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor