Recordul ruşinii - cele mai recente cifre ale şomajului, pe primele pagini ale cotidienelor spaniole

(photos.com)

Numărul şomerilor, care a atins un nou record, potrivit datelor strânse prin sondaj în primele trei luni ale anului, se află vineri în atenţia cotidienelor spaniole, întrucât Spania numără peste 6 milioane de persoane rămase fără un loc de muncă. Totodată, unele cotidiene spaniole mai scriu şi despre încercarea eşuată de a asedia şi ocupa Congresul Deputaţilor, din partea unor protestatari care cereau demisia guvernului şi a legiuitorilor.

Peste şase milioane de şomeri, titrează cotidianul El Pais. Rata şomajului depăşeşte 27%, iar cea din rândul tinerilor ajunge la 57%, în vreme ce nivelul de ocupare a locurilor de muncă scade la nivelul din 2002. Numai în primul trimestru al acestui an au dispărut 330.000 de locuri de muncă, şi numai companiile publice mai scot la concurs posturi în administraţie, notează cotidianul spaniol citat.

Cotidianul El Mundo scrie despre recordul ruşinii şi comentează vineri pe prima pagină a ediţiei tipărite că, în continuare, criza afectează economia reală, în vreme ce guvernul de la Madrid ţine mai mult cont de cerinţele Bruxellesului şi ale pieţelor, în loc să oprească distrugerea locurilor de muncă şi creşterea ratei şomajului.

Peste 6 milioane de spanioli se află în şomaj - iar cancelarul german, Angela Merkel, preferă să crească dobânzile de referinţă, observă la rândul său cotidianul ABC, şi precizează în acelaşi timp că şomajul în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani se ridică la 57,22%. Pe de altă parte, cotidianul spaniol citat scrie tot pe prima pagină a ediţiei tipărite de vineri că eşuează încercarea de a ocupa Congresul deputaţilor, aceasta soldându-se cu 30 de răniţi şi 13 poliţişti răniţi.

Cotidianul La Vanguardia scrie tot despre şomajul record: numărul şomerilor depăşeşte 6,2 milioane de persoane, cu 3.581 de şomeri în plus în fiecare zi, între lunile ianuarie-martie, astfel că rata şomajului creşte la peste 27% şi ajunge 24% în Catalonia, notează cotidianul spaniol citat.

Record absolut, scrie şi cotidianul El Periodico de Catalunya, consemnând numărul total al şomerilor: 6,2 milioane. Ce aşteaptă? - este întrebarea care apare pe prima pagină a cotidianului menţionat, cu referire la măsurile care sunt aşteptate de la guvern, în condiţiile în care rata şomajului ajunge la 27%, iar şomajul în rândul tinerilor depăşeşte la 57%. Sindicatele şi opoziţia cer o schimbare drastică a politicii guvernamentale, iar Bruxellesul cere de asemenea măsuri.

Cotidianul La Razon se ocupă vineri îndeosebi de condamnarea la închisoare pe viaţă pentru un terorist spaniol, fost membru al ETA, pentru uciderea a doi agenţi ai jandarmeriei franceze. Instanţa care l-a condamnat, precizează cotidianul citat, consideră că Mikel Carrera Sarobe, considerat autorul material al focurilor de armă care i-au ucis pe cei doi agenţi ai forţelor de ordine, va sta cel puţin 22 de ani în închisoare. În plus, acelaşi cotidian spaniol consideră că a învins democraţia şi au eşuat radicalii, după ce poliţia a împiedicat asaltul plănuit asupra Congresului Deputaţilor - încercare care s-a încheiat cu 30 de persoane arestate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe