Războiul din Ucraina. Şeful MAE cere activarea Articolului 4 din Tratatul de la Washington

Bogdan Aurescu (Epoch Times România)
Andrei Popescu
24.02.2022

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat joi, după atacarea Ucrainei de către Rusia, că a cerut activarea articolului 4 al Tratatului de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi.

“În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea Articolului 4 din Tratatul de la Washington - care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi - cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a declarat Aurescu, pe Twitter.

Potrivit acestui articol, părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părţi.

Anunţul lui Aurescu vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru joi, începând cu ora 11:00, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Pe ordinea de zi a şedinţei este inclusă tematica privind implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. La finalul şedinţei CSAT, Preşedintele României, Klaus Iohannis, va susţine o declaraţie de presă.

Reamintim că forţele ruse au lansat, joi dimineaţă, rachete către mai multe oraşe din Ucraina şi au debarcat trupe pe coasta sudică a acesteia, au declarat oficiali şi mass-media, după ce preşedintele Vladimir Putin a autorizat ceea ce a numit o “operaţiune militară specială”. Exploziile au putut fi auzite în liniştea dinaintea zorilor din capitala ucraineană Kiev. În apropierea principalului aeroport al capitalei s-au auzit focuri de armă, a declarat agenţia de presă Interfax, iar sirenele au început să vestească atacuri aeriene. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor