Ucraina, atacată cu rachete, bombardamente aeriene, desant de paraşutişti în sud

Forţele Rusiei atacă masiv mai multe oraşe ucrainene simultan.
Rusia începe invazia în Ucraina, la primele ore ale zilei de 24 februarie 2022 cu bombardamente aeriene ale unor centre de comandă. Oraşul Harkov, bombardat (Social media)
A.P.
24.02.2022

Forţele ruse au lansat rachete către mai multe oraşe din Ucraina şi au debarcat trupe pe coasta sudică a acesteia, au declarat oficiali şi mass-media, după ce preşedintele Vladimir Putin a autorizat ceea ce a numit "o operaţiune militară specială".

La scurt timp după ce Putin a ţinut un discurs televizat la televiziunea de stat, exploziile au putut fi auzite în liniştea dinaintea zorilor din capitala ucraineană Kiev.

În apropierea principalului aeroport al capitalei s-au auzit focuri de armă, a declarat agenţia de presă Interfax, iar sirenele au început să vestească atacuri aeriene, transmite Reuters.

"Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Oraşele paşnice ucrainene vor fi lovite", a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, pe Twitter.

"Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra şi va câştiga. Lumea poate şi trebuie să-l oprească pe Putin. Momentul de a acţiona este acum".

Vladimir Putin a spus că a autorizat o acţiune militară după ce Rusia a rămas fără altă opţiune decât să se "apere" împotriva a ceea ce a spus că sunt ameninţări generate de Ucraina în era post-Ianukovici.

„Rusia nu poate să se simtă în siguranţă, să se dezvolte şi să existe cu o ameninţare constantă care emană de pe teritoriul Ucrainei moderne”, a spus Putin. "Toată responsabilitatea pentru vărsarea de sânge va reveni conştiinţei regimului aflat la conducere din Ucraina".

Ţintele operaţiunii militare ruse nu au fost imediat clare, dar Putin a spus: "Planurile noastre nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene. Nu vom impune nimic prin forţă".

Vorbind în timp ce Consiliul de Securitate al ONU organiza o reuniune de urgenţă la New York, Putin a spus că a ordonat forţelor ruse să protejeze oamenii şi a cerut armatei ucrainene să depună armele.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene şi a grănicerilor şi că multe oraşe mari ale Ucrainei sunt lovite de bombe şi explozii.

Zelenski a declarat legea marţială şi a vorbit prin telefon cu Biden.

Presa a raportat că centrele militare de comandă din Kiev şi oraşul Harkov din nord-est au fost lovite de rachete, iar trupele ruse aterizaseră în porturi din sudul Odessei şi Mariupol.

Reuters transmite că oraşul Mariupol a fost lovit de trei explozii puternice.

Separatiştii susţinuţi de ruşi au declarat că au lansat o ofensivă asupra oraşului Şceastia, controlat de forţele guvernamentale, conform agenţiei de ştiri Interfax, iar exploziile au zguduit şi oraşul separatist Doneţk, din estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor