Războiul din Ucraina. Fost lider al separatiştilor pro-ruşi: Am pierdut deja. Restul e doar o chestiune de timp

Igor Strelkov.
Igor Strelkov. (Captură Foto)
D.B.
09.09.2022

Igor Ivanovici Gîrkin, naţionalistul de extremă dreapta cunoscut şi sub porecla Strelkov şi fost colonel al serviciilor secrete ruse FSB, a afirmat că "războiul din Ucraina va continua până la înfrângerea completă a Rusiei”.

Afirmaţia a fost făcută într-o intervenţie video adresată de fostul comandant al separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei celor 430.000 de urmăritori ai săi de pe Telegram.

„Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp”, a adăugat Strelkov.

Potrivit The Guardian, Gîrkin a devenit, fără îndoială, cea mai proeminentă voce din cadrul unui grup din ce în ce mai zgomotos şi mai furios de bloggeri ultranaţionalişti şi pro-război care au început să reproşeze Kremlinului eşecul de a-şi atinge obiectivele tactice, în timp ce luptele din Ucraina au intrat în a şaptea lună.

După ultima contraofensivă ucraineană din sudul şi nord-estul ţării, aceşti bloggeri - cărora li s-a acordat până acum o platformă publică refuzată multora - şi-au intensificat criticile la adresa Kremlinului, blamând performanţa inadecvată a armatei în război şi îndemnându-l pe Vladimir Putin să declare o mobilizare la scara largă.

"Cu siguranţă devin din ce în ce mai furioşi şi, cu un motiv bun şi evident, mai ales pe măsură ce decalajul dintre linia oficială şi realitatea de pe teren se măreşte", a declarat Mark Galeotti, expert în probleme de securitate rusească.

Miercuri, Ucraina a lansat un contraatac surpriză în apropierea celui de-al doilea oraş ca mărime al ţării, Harkiv, încercuind Balakliia, un oraş de importanţă strategică cu 27.000 de locuitori, şi recucerind mai multe aşezări mai mici.

Bloggerii militari, care sunt adesea foşti veterani cu contacte pe linia frontului, oferă, de asemenea, o perspectivă mai rar întâlnită asupra performanţei reale a Rusiei pe teren.

"Unele sunt surse foarte dubioase, dar există şi cei - precum Gîrkin - care ştiu despre ce vorbesc şi care, în mod clar, sunt în contact cu oameni de pe front sau care, în alt mod, sunt la curent", a declarat Galeotti.

Guvernul rus nu şi-a mai publicat propriile pierderi de la 25 martie, când a dat un total de 1.351 de morţi şi 3.825 de răniţi. Serviciile secrete occidentale consideră că până la 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului.

În schimb, de la începutul războiului, Ministerul rus al Apărării a emis în mod repetat declaraţii improbabile despre succesele sale pe câmpul de luptă, lăudându-se că a distrus peste 40 de lansatoare de rachete HIMARS de fabricaţie occidentală şi susţinând că a decimat forţele aeriene ucrainene.

Televiziunea de stat, cea mai populară sursă de informaţii din Rusia, continuă în mod similar să prezinte o imagine roz a succeselor ruseşti în Ucraina. Într-un discurs combativ de miercuri, Putin a reiterat că Rusia nu a "pierdut nimic" într-un război despre care a spus că se desfăşoară conform planului.

Cu toate acestea, acest optimism nu a fost împărtăşit de alţii, deoarece Ucraina a încercuit miercuri Balakliia, reuşind ceea ce a fost deja etichetat ca fiind una dintre cele mai impresionante mişcări strategice ale războiului şi salutată ca fiind o "veste bună" de către preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, miercuri seara.

"Trebuie declarat că, la Balakliia, forţele armate ale Ucrainei au depăşit complet comanda noastră", a scris Starşe Eddy, un popular blogger rus pro-război, pe canalul său Telegram.

Audienţa lui Starşe Eddy pe Telegram, ca şi cea a altor bloggeri de război, a crescut vertiginos de la începutul invaziei, de la aproximativ 28.000 în ianuarie la 500.000, potrivit TGstat, un serviciu de analiză pentru canalele Telegram.

Remarcând lipsa de reacţie a Rusiei la ofensiva ucraineană, Aleksandr Koţ, un jurnalist de război pro-Kremlin, a acuzat miercuri autorităţile că ascund "veşti proaste" despre situaţia de pe teren.

"Trebuie să începem să facem ceva în legătură cu sistemul în care liderilor noştri nu le place să vorbească despre veştile proaste, iar subordonaţii lor nu vor să îşi supere şefii", a declarat el.

Cea mai recentă ofensivă din Ucraina a dus, de asemenea, la noi apeluri din partea extremei drepte naţionaliste pentru o mobilizare generală, un demers împotriva căruia Putin a optat până acum, în ciuda semnelor tot mai numeroase că armata rusă se confruntă cu o lipsă acută de soldaţi noi.

"Mobilizarea este, să o spunem direct, singura noastră şansă de a evita o înfrângere zdrobitoare", a scris Andrei Morozov, un alt blogger popular.

Deocamdată, Kremlinul pare dispus să accepte criticile care îi vin din partea grupului de bloggeri pro-război. Gîrkin a cerut în repetate rânduri demiterea ministrului Apărării şi aliat apropiat al lui Putin, Serghei Şoigu, îndemnând într-o postare ca ministrul să fie executat de un pluton de execuţie.

Toleranţa Kremlinului faţă de comentariile bloggerilor este remarcabilă, spun experţii, având în vedere legile recent introduse, conform cărora criticile la adresa războiului pot fi pedepsite cu până la 15 ani de închisoare.

Pavel Lujin, un expert militar rus independent, crede că bloggerii sunt lăsaţi "neatinşi" deoarece oferă o cale de ieşire pentru ca o parte a populaţiei ruse să îşi descarce furia faţă de eşecurile din Ucraina.

"Kremlinul este prea speriat pentru a ignora pur şi simplu secţiunea naţionalistă a populaţiei", a declarat Lujin, adăugând că unii dintre bloggeri acţionează probabil cu aprobarea tacită a serviciilor de securitate.

Galeotti a afirmat, de asemenea, că "mulţi" dintre bloggeri erau "conectaţi sau protejaţi de personalităţi din cadrul armatei sau al agenţiilor de securitate".

Deocamdată, Gîrkin şi alţi bloggeri militari îşi vor continua probabil criticile zilnice, în condiţiile în care ofensiva militară sângeroasă a lui Putin s-a blocat în Ucraina.

"Nu vă AŞTEPTAŢI LA NICI O VICTORIE MARE în următoarele 2-3 luni. Dacă bătrânii noştri de la Kremlin nu-şi schimbă tacticile, vom asista la înfrângeri catastrofale până atunci", a scris el într-o postare din această săptămână.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor