Ratele românilor vor creşte din nou. BNR a majorat dobânda cheie

Banca Naţională a României(BNR)
Banca Naţională a României(BNR) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, marţi, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, de la 6,75% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2023, informează banca centrală, potrivit TVR.

Dobânda cheie influenţează creditele românilor care vor plăti rate mai mari. Intervenţia BNR are ca scop declarat temperarea inflaţiei.

De asemenea, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an, de la 7,75% pe an, creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6%, de la 5,75% pe an, şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat în ultima şedinţă din anul 2022 dobânda de politică monetară la 6,75%, respectiv cu 50 de puncte de bază. Aceasta este cea mai ridicată dobândă cheie din ultimii 12 ani.

Costul unui credit la bancă va creşte, dacă rata dobânzii de referinţă se majorează, şi scade, dacă rata dobânzii de referinţă se reduce.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie