Raportul Comisiei de Supraveghere a Camerei susţine teoria scurgerii din laborator chinez ca origine a COVID-19
În urma unei investigaţii de doi ani privind pandemia, o subcomisie de supraveghere din SUA condusă de republicani a ajuns la concluzia că virusul care cauzează COVID-19 provine probabil dintr-un laborator din Wuhan, China.
Subcomisia Selectivă pentru Supraveghere a Camerei privind Pandemia de Coronavirus a publicat, luni 2 decembrie, un raport de 520 de pagini care detaliază concluziile investigaţiei subcomisiei.
Raportul a constatat că Institutele Naţionale de Sănătate din SUA au finanţat cercetarea privind obţinerea de funcţii la Institutul de Virusologie Wuhan (WIV) şi că EcoHealth Alliance Inc. a utilizat banii contribuabililor americani pentru a facilita această cercetare în laborator.
De asemenea, comisia a constatat că regimul comunist chinez, agenţiile din cadrul guvernului SUA şi unii membri ai comunităţii ştiinţifice internaţionale au încercat să ascundă fapte privind originile pandemiei.
Comisia a declarat că virusul care cauzează COVID-19 are caracteristici biologice care nu se regăsesc în natură şi că datele indică faptul că toate cazurile de COVID-19 au rezultat dintr-o singură introducere la oameni, spre deosebire de pandemiile anterioare, unde au existat mai multe evenimente de transmitere de la animale la oameni.
„Prin aproape toate măsurile ştiinţifice, dacă ar fi existat dovezi ale unei origini naturale, acestea ar fi apărut deja”, a afirmat subcomisia de supraveghere într-o declaraţie.
Raportul a precizat că Institutul de Virusologie din Wuhan a efectuat în trecut cercetări de tip „câştig de funcţie" [Gain of function - în engleză - un eufemism pentru programele care încearcă să facă virusurile mai letale - n.n.] în condiţii de siguranţă biologică redusă.
Potrivit raportului, mai mulţi cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan s-au îmbolnăvit de un virus asemănător celui care cauzează COVID cu câteva luni înainte ca primul caz de epidemie să fie detectat la o piaţă umedă.
Raportul a precizat că, în ianuarie 2021, Departamentul de Stat al SUA a publicat o fişă de informaţii neclasificată care a declarat: „Guvernul SUA are motive să creadă că mai mulţi cercetători din cadrul WIV s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, înainte de primul caz identificat al focarului, cu simptome care corespund atât COVID-19, cât şi bolii sezoniere comune”.
Citând fişa informativă, raportul a afirmat că Institutul de Virusologie din Wuhan „are o înregistrare publicată a efectuării de cercetări 'câştig de funcţie' pentru ingineria virusuri chimerice”.
Raportul a precizat că evaluarea ODNI din iunie 2023 a susţinut această concluzie şi a mers mai departe, afirmând: „Oamenii de ştiinţă de la WIV au creat chimerii sau combinaţii de coronavirusuri asemănătoare SARS prin inginerie genetică, au încercat să cloneze alţi viruşi fără legătură între ei şi au utilizat tehnici de clonare genetică inversă pe coronavirusuri asemănătoare SARS”. Evaluarea ODNI din iunie 2023 a afirmat că unele dintre „proiectele de inginerie genetică ale WIV privind coronavirusurile au implicat tehnici care ar putea face dificilă detectarea modificărilor intenţionate”.
Printre cei intervievaţi în timpul investigaţiei grupului s-a numărat Anthony Fauci, fostul director al Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID), care a demisionat din funcţie în decembrie 2022.
Raportul a afirmat că Fauci a „impulsionat” un studiu de cercetare intitulat „Originea proximală a SARS-CoV-2” - care a respins ideea că virusul a fost construit în laborator - pentru a „infirma” teoria scurgerii din laborator.
Fauci a declarat într-o audiere din luna iunie că nu a suprimat teoria scurgerii din laborator şi nu a considerat-o în mod inerent o teorie a conspiraţiei, dar a menţionat că „unele denaturări pe acest subiect sunt”, potrivit raportului.
„Deşi Dr. Fauci credea că teoria scurgerii de informaţii din laborator este o teorie a conspiraţiei la începutul pandemiei, acum se pare că poziţia sa este că are o minte deschisă cu privire la originea virusului - atâta timp cât nu implică EcoHealth Alliance şi, prin extensie, pe el însuşi şi NIAID. Este de înţeles, deoarece el a semnat subvenţia EcoHealth Alliance”, a declarat acesta, citând memoriile lui Fauci publicate la doar câteva săptămâni după audiere.
Într-o audiere a Senatului din mai 2021, Fauci a declarat că agenţia sa nu a furnizat fonduri pentru cercetarea „câştigului de funcţie” în coronavirusuri la Institutul de Virusologie Wuhan.
„NIH nu a finanţat niciodată şi nu finanţează în prezent cercetarea privind câştigurile de funcţie în cadrul Institutului de Virusologie Wuhan”, a declarat Fauci în cadrul audierii.
Raportul a precizat, de asemenea, că Taiwanul a notificat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la 31 decembrie 2019 cu privire la „cazurile de pneumonie atipică” raportate în Wuhan şi a cerut agenţiei să investigheze, dar OMS a ignorat avertismentele.
Răspunsul OMS la pandemia COVID-19 a fost „un eşec abject, deoarece a cedat la presiunile Partidului Comunist Chinez şi a pus interesele politice ale Chinei înaintea îndatoririlor sale internaţionale”, a declarat subcomisia.
Într-o declaraţie care însoţeşte raportul, Rep. Brad Wenstrup (R-Ohio), preşedinte al comisiei, a declarat: „Pandemia COVID-19 a evidenţiat neîncrederea în leadership. Încrederea se câştigă. Responsabilitatea, transparenţa, onestitatea şi integritatea vor recâştiga această încredere.”
Un studiu publicat în revista Risk Analysis la 15 martie a constatat o probabilitate ridicată ca virusul COVID-19 să aibă o origine nenaturală. Deşi studiul nu a dovedit originea virusului COVID-19, autorii săi au declarat că „posibilitatea unei origini de laborator nu poate fi uşor înlăturată”.
The Epoch Times a contactat Anthony Fauci, NIAID, EcoHealth Alliance Inc. şi OMS pentru comentarii, dar nu a primit un răspuns până la ora publicării acestui articol.