Raportul Comisiei Abbottabad relevă 'eşecul colectiv' al autorităţilor pakistaneze în cazul Osama bin Laden

Fostul lider Al-Qaeda, Osama bin Laden, a reuşit să se ascundă în Pakistan vreme de nouă ani pe fondul unui 'eşec colectiv' al autorităţilor militare şi serviciilor secrete ale acestui stat, potrivit unui raport guvernamental 'scurs' şi citat în ediţia de luni online a Al-Jazeera.
Fostul lider Al-Qaeda, Osama bin Laden. (BANARAS KHAN / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
09.07.2013

Fostul lider Al-Qaeda, Osama bin Laden, a reuşit să se ascundă în Pakistan vreme de nouă ani pe fondul unui 'eşec colectiv' al autorităţilor militare şi serviciilor secrete ale acestui stat, potrivit unui raport guvernamental 'scurs' şi citat în ediţia de luni online a Al-Jazeera.

Raportul, obţinut în exclusivitate de Al-Jazeera, atrage atenţia şi asupra incompetenţei 'de rutină' la fiecare nivel al structurii guvernării civile ce a permis ca cel care a fost cândva cel mai căutat om de pe planetă să aibă şase ascunzători diferite în interiorul ţării.

Raportul formulat de Comisia Abbottabad, creată în iunie 2011 pentru a ancheta circumstanţele uciderii lui Bin Laden în raidul unilateral efectuat de forţele americane în oraşul pakistanez Abbottabad, are la bază depoziţiile a peste 200 de martori, inclusiv membri ai familiei fostului lider Al-Qaeda, şeful serviciilor secrete pakistaneze din acea perioadă, înalţi oficiali din executiv şi diverşi responsabili militari. Textul a fost publicat de unitatea de investigaţii a Al-Jazeera luni, după ce a fost ţinut sub tăcere de guvernul pakistanez.

Comisia Abbottabad a primit sarcina de a stabili dacă eşecurile guvernului şi armatei pakistaneze au venit ca urmare a incompetenţei sau a complicităţii şi a primit puteri extinse de investigare. Raportul comisiei, lung de 336 de pagini şi destul de critic, consideră că atât guvernul, cât şi armata au dat dovadă de o 'incompetenţă crasă' ce a condus la 'eşecuri colective' care i-au permis lui Bin Laden să rămână sub radar şi au determinat Statele Unite ale Americii să recurgă la 'un act de război'.

Mai mult, cu ajutorul mărturiilor membrilor familiei lui Bin Laden, ale unor ofiţeri din serviciile speciale şi ale soţiei unuia dintre curierii fostului lider Al-Qaeda, comisia a reuşit să traseze o imagine cu suficiente detalii a vieţii de fugar dusă de Bin Laden, inclusiv detalii cu privire la viaţa planificată pe care acesta şi familia sa o duceau la Abbottabad şi în alte locuri.

Astfel, s-a descoperit că Bin Laden a pătruns pe teritoriul Pakistanului la jumătatea lui 2002, după ce a reuşit să scape la limită din bătălia de la Tora Bora din Afganistan în decembrie 2001. Responsabili din serviciile secrete susţin că acesta a petrecut o scurtă vreme în Waziristanul de Sud şi Bajaur (zone tribale), înainte de a se muta în Valea Swat pentru mai multe luni. Acolo, el s-ar fi întâlnit cu Khalid Sheikh Mohammed, presupusul 'creier' al atentatelor de la 11 septembrie din SUA, la începutul lui 2003.

O lună mai târziu, Mohammed a fost capturat la Rawalpindi într-o operaţiune mixtă americano-pakistaneză, iar Bin Laden a fugit din Swat. El a mers ulterior în oraşul Haripur, din nordul Pakistanului, unde a rămas vreme de doi ani într-o casă închiriată cu două dintre soţiile sale şi cu mai mulţi dintre copiii şi nepoţii săi. În august 2005, cu toţii s-au mutat în complexul construit la comandă din Abbottabad, un oraş-garnizoană localizat la circa 85 de kilometri distanţă de capitala pakistaneză Islamabad. El a stat acolo şase ani, până când a fost ucis în operaţiunea americană din mai 2011.

Conform anchetei comisiei, până în 2005 conducerea serviciilor secrete pakistaneze 'închisese dosarul' lui Bin Laden şi nu mai căuta în mod activ informaţii ce ar fi putut conduce la capturarea sa. A fost vorba despre o neglijare voită, colectivă şi susţinută, a îndatoririlor din partea conducerii politice, militare şi din domeniul serviciilor secrete din ţară, scrie Al-Jazeera.

Mai mult, raportul a concluzionat că a existat un colaps complet în termeni de aplicare a legii şi a autorităţii guvernamentale - pe care l-a denumit 'Government Implosion Syndrome' (Sindrom de Implozie Guvernamentală, n.r.) -, atât în ceea ce priveşte lipsa de informaţii cu privire la şederea de nouă ani a lui Bin Laden în Pakistan, cât şi referitor la răspunsul pentru raidul american în urma căruia a fost ucis. 'Neglijenţa şi incompetenţa culpabile pot fi stabilite în mod concludent la aproape toate nivelurile de guvernământ', potrivit textului citat de Al-Jazeera.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor