Rajoy revine asupra deciziei şi vine în parlament pentru explicaţii privitoare la 'cazul Bárcenas'(revista presei spaniole)

Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)

Premierul Mariano Rajoy a revenit asupra deciziei iniţiale şi a anunţat că va compărea în faţa legislativului spaniol pentru a da explicaţii cu privire la 'cazul Bárcenas', legat de presupusa finanţare ilegală a Partidului Popular. Presa spaniolă de marţi interpretează în acest anunţ atât faptul că şeful executivului spaniol s-a răzgândit şi acum este de acord să clarifice lucrurile, cât şi faptul că va înlătura îndoielile asupra presupusei finanţări ilegale a formaţiunii conservatoare.

Rajoy rectifică şi va veni în Congres pentru aşa-numitul caz Bárcenas, anunţă cotidianul El Pais, cu un citat din spusele premierului: 'această chestiune le-a generat multe îndoieli cetăţenilor', a recunoscut el.

Cotidianul El Mundo constată, de asemenea, că Rajoy cedează în cele din urmă şi este de acord să clarifice îndoielile legitime ale multora. Într-unul din editorialele de marţi, cotidianul spaniol subliniază faptul că este vorba de o revenire asupra deciziei - forţată, însă oportună şi adecvată.

Rajoy cedează şi va da explicaţii în Congres cu privire la Bárcenas, remarcă la rândul său şi cotidianul La Vanguardia. Acesta subliniază faptul că premierul spaniol evită astfel moţiunea de cenzură a formaţiunii din opoziţie - PSOE (socialişti) şi va profita de venirea în faţa legislativului pentru a anunţa îmbunătăţirea situaţiei economice. El şi-a justificat decizia de a veni pentru explicaţii în faţa parlamentului cu argumentul legat de 'îndoielile care le-au putut fi generate multor cetăţeni'.

Cotidianul La Razon publică pe prima pagină a ediţiei tipărite de marţi declaraţii ale secretarului general al Partidului Popular, Maria Dolores de Cospedal, care susţine că 'unora le este frică să apere partidul în care au crescut'. Ea şi-a recunoscut greşeala de a fi avut încredere în fostul trezorier Luis Bárcenas şi a anunţat totodată că le va face faţă 'tuturor celor care se cred lideri politici şi mediatici şi care cred că pot destabiliza un guvern'. În planul secund, pe prima pagină a ediţiei tipărite de marţi a cotidianului spaniol citat apare ştirea legată de faptul că Rajoy va alunga în Congres îndoielile asupra aşa-numitului caz Bárcenas.

Şi cotidianul El Correo consideră că Rajoy a cedat, de fapt, presiunilor venite din toate părţile, şi a decis să vorbească despre Bárcenas. În condiţiile 'îndoielilor legitime' ale spaniolilor, este de acord să meargă în Congres săptămâna viitoare, evitând astfel moţiunea de cenzură anunţată de opoziţie.

Cotidianul ABC scrie marţi pe prima pagină despre venirea papei Francisc la Rio de Janeiro, pentru Zilele tineretului catolic. Fervoarea brazilienilor depăşeşte capacitatea organizatorilor, întrucât maşina suveranului pontif a fost blocată luni de marea de credincioşi, arată cotidianul spaniol citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe