Vizita papei Francisc în Brazilia şi naşterea 'bebeluşului regal', în atenţia presei italiene

Papa Francisc.
Papa Francisc. (Servizio Fotografico L'Osservatore Romano via Getty Images)

Vizita în Brazilia a papei Francisc, care va participa la cea de-a XXVIII-a ediţie a Zilelor Mondiale ale Tineretului, şi naşterea la Londra a primului copil al ducelui şi ducesei de Cambridge, se află marţi în atenţia presei din Italia.

Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că papa Francisc a sosit luni în Brazilia, unde va participa, în perioada 23-28 iulie, la Zilele Mondiale ale Tineretului (ZMT). Suveranul pontif a fost primit, la Rio de Janeiro, de preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, şi de o mulţime care l-a întâmpinat pe străzi cu mare afecţiune.

Continuă însă să existe numeroase temeri pentru siguranţa papei în Brazilia, după ce luni seară maşina cu care circula Francisc a fost blocată de mulţime pe străzile de la Rio de Janeiro. Mulţi credincioşi şi pelerini au reuşit să îl atingă pe papa, care a luat în braţe un copil.

Cotidianul roman mai scrie că poliţia braziliană a descoperit luni o bombă artizanală în incinta Sanctuarului marian de la Aparecida, în statul Sao Paulo, unde papa Francisc se va deplasa miercuri.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano relevă că, luni seară, au avut loc ciocniri între un grup de manifestanţi şi poliţia braziliană, în incinta palatului Guanabara, sediul guvernului statal de la Rio de Janeiro, imediat după ceremonia oficială de primire în Brazilia a papei, prezidată de preşedinta Rousseff. În cursul acestor ciocniri dintre manifestanţi şi forţele de ordine au fost răniţi un fotograf de la agenţia France Press şi un poliţist brazilian. Pentru a tutela siguranţa papei şi a celor peste 1,5 milioane de tineri care vor participa la ZMT, vor intra în acţiune peste 30.000 de agenţi ai forţelor de ordine braziliene, una dintre cele mai importante operaţiuni de poliţie din istoria ţării.

Cotidianul La Stampa din Torino scrie că 'după nouă luni se nasc şi bebeluşii regali' şi subliniază faptul că, la Londra, soţia prinţului William, Catherine, ducesă de Cambridge, a născut luni după-amiază un băiat, al treilea în ordinea succesiunii la tron, 'o veste minunată, istorică, aşteptată cu sufletul la gură şi în Italia'.

Naşterea 'bebeluşului regal', cunoscut deja cu titlul de 'prinţ de Cambridge', a provocat reacţii pozitive în întreaga lume. Anunţul fericitului eveniment s-a răspândit pe reţelele de socializare şi numeroase mesaje de bucurie şi de felicitări 'fericiţilor părinţi' au fost trimise şi din Peninsulă. Monarhia britanică are un nou moştenitor, iar prinţul William, care şi-a petrecut noaptea la spital, alături de soţia sa, a declarat că este 'foarte fericit', notează principalul cotidian torinez.

Publicaţia Il Messaggero de la Roma scrie că anunţul naşterii 'bebeluşului regal' a fost dat după patru ore de la 'fericitul eveniment' şi se întreabă care va fi numele 'bebeluşului cel mai mediatizat din lume'. 'Este un copil foarte frumos, un copil minunat', a afirmat ginecologul Marcus Setchell, care a condus echipa de medici de la spitalul din Londra unde s-a născut copilul lui William şi Kate, declaraţie subliniată de cotidianul roman.

Numele bebeluşului va fi dezvăluit abia peste câteva zile, dar site-ul de ştiri TgCom24- Mediaset se întreabă 'care va fi acesta' şi subliniază curiozitatea exprimată de numeroşi italieni pe reţelele de socializare. Potrivit presei italiene, 'bebeluşul regal' ar putea primi numele de George sau Edward, dar nu se exclud nici alte posibilităţi, printre care John, James, Charles sau David, după cum a sugerat recent cunoscutul fotbalist britanic David Beckham, 'prieten al celor doi fericiţi părinţi'.

Festivităţile vor continua marţi, când vor fi trase 103 salve de tun în cinstea 'bebeluşului regal', din Turnul Londrei şi din Green Park, scrie publicaţia romană Il Tempo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe