Rajoy le atrage atenţia oamenilor de afaceri cu privire la pericolul referendumului din Catalonia (revista presei spaniole)

Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / GettyImages)

Reuniunea avută de premierul spaniol Mariano Rajoy cu cei mai importanţi oameni de afaceri din Spania se află joi pe primele pagini ale cotidienelor spaniole, fie că este vorba de ştiri cu detalii, fie de fotografia de grup de la final. Premierul Rajoy le-a spus oamenilor de afaceri că revendicările secesioniste din Catalonia pot pune în pericol relansarea economiei Spaniei. În plus, cotidienele spaniole relatează şi că Bruxellesul îi cere Spaniei mai multe măsuri de reduceri şi ajustări bugetare.

Cotidianul El Pais anunţă că Bruxellesul solicită de la Spania încă doi ani de reduceri şi contrazice promisiunile lui Rajoy privitoare la faptul că nu vor mai fi măsuri de austeritate. Pe de altă parte, acelaşi cotidian spaniol semnalează joi că guvernul are de gând să aprobe în luna iulie legea avortului, cu toate că încă sunt blocate rapoartele corpului magistraţilor şi al consiliului fiscal. Cu toate acestea, guvernul vrea ca reforma să fie în vigoare până la sfârşitul anului 2014.

Bancherul Emilio Botín a declarat, la reuniunea cu premierul Mariano Rajoy, că 'nu am venit să-i cer nimic, am venit să-l felicit', constată cotidianul ABC. Acesta consemnează faptul că şeful executivului spaniol i-a asigurat pe liderii marilor firme listate la bursă că va continua reformele. În plus, guvernul a anunţat de asemenea şi că va aproba un plan pentru revitalizarea industriei şi crearea de noi locuri de muncă.

Rajoy consideră că evenimentele din Catalonia constituie un risc pentru relansarea economiei, şi le-a repetat marilor oameni de afaceri faptul că respinge posibilitatea organizării referendumului pentru autodeterminare, relatează cotidianul La Vanguardia.

Marii oameni de afaceri prezintă previziuni de creştere mai mari decât ale guvernului spaniol, constată cotidianul La Razon. Astfel, aceştia consideră că economia va creşte cu 1,3% din PIB anul acesta, şi cu 2% din PIB anul viitor. La rândul său, premierul spaniol le-a spus oamenilor de afaceri că va continua să lupte împotriva crizei şi pentru generarea de noi locuri de muncă, şi a transmis un mesaj potrivit căruia 'vom câştiga alegerile europene, însă la limită'.

Bruxellesul face mai multe presiuni, după cum remarcă şi cotidianul catalan El Periodico, după ce Comisia Europeană şi BCE au solicitat de la Spania noi măsuri de ajustări 'considerabile' şi pentru combaterea 'nivelului alarmant al ratei şomajului'. Pe de altă parte, şi acest cotidian subliniază faptul că la Palatul Moncloa, premierul spaniol le-a atras atenţia oamenilor de afaceri asupra riscului referendumului din Catalonia şi pericolului presupus de acesta pentru relansarea economiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe