Rafila susţine că România nu va impune restricţii pe fondul valului de infecţii cu Covid ce mătură China

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila

În România nu vor fi introduse niciun fel de restricţii în contextul noului val de infecţii cu SARS-cov-2 care zguduie China, a declarat, miercuri, la TVR Info, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

“Nu. Una este să controlezi, de exemplu, fluxul de pasageri într-o zonă afectată de circulaţie intensă a tulpinii şi altceva este să discuţii despre restricţii. Eu am spus foarte clar că nu introducem niciun fel de restricţii, avem doar recomandări”, a precizat Rafila, citat de Agerpres.

Totuşi, Rafila a afirmat că vor fi luate unele măsuri în ceea ce priveşte activitatea din spitale în care personalul trebuie să fie echipat corespunzător, să poarte mască, adăugând că toate persoanele care vin în contact cu pacientul trebuie să facă acelaşi lucru pentru a reduce riscurile pentru pacient.

“La fel, limitarea pentru o perioadă scurtă a vizitelor, poate două - trei săptămâni, în funcţie de situaţia locală, şi lucrul acesta, decizia managerului este generată de consultarea cu Direcţia de sănătate publică locală. Este o măsură obişnuită care se ia întotdeauna în timpul unei epidemii de gripă”, a continuat ministrul Sănătăţii.

Reamintim, în acest context, că, în timpul unei recente reuniuni de experţi destinate să elaboreze un răspuns coordonat la explozia contaminărilor în China, reprezentanţii ţărilor UE au convenit asupra mai multor recomandări, lăsând punerea în aplicare a unora dintre ele la latitudinea fiecărui stat membru.

Statele sunt astfel “încurajate” să completeze testul negativ cerut la îmbarcare în China cu “teste aleatorii” la sosirea pe teritoriul european, cu “secvenţierea rezultatelor pozitive” pentru a identifica posibile variante noi.

Cele 27 de state membre UE sunt, de asemenea, încurajate să “testeze apele uzate de la aeroporturile care primesc zboruri internaţionale şi pe cea a avioanelor care sosesc din China”, cu secvenţiere genomică.

Nu în ultimul rând, statele membre au căzut de acord să “recomande ca toţi pasagerii de pe zborurile către şi dinspre China” să poarte o mască de protecţie, potrivit concluziilor acestei reuniuni, la care au participat şi reprezentanţi ai Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei şi Elveţiei.

Aceste concluzii sunt considerate ca fiind adoptate definitiv, deoarece sunt recomandări fără caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.

Beijingul a criticat cerinţele de testare impuse recent de mai multe ţări călătorilor care vin din China şi a ameninţat cu contramăsuri împotriva statelor implicate.