Radu Mazăre anunţă proiecte de 50 mililioane euro pentru Constanţa, printre care reabilitarea falezei

Radu Mazare
Radu Mazare (Epoch Times România)

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat, vineri, că în zona peninsulară a muncipiul se vor investi, în următorii doi ani, circa 50 de milioane de euro în reabilitare, banii provenind din fonduri europene.

”Astăzi dăm startul lucrărilor pentru marea reabilitare a zonei peninsulare. Este poate zona din Constanţa cea mai întârziată sau uitată şi asta s-a întâmplat din cauza faptului că reabilitarea aceasta necesită foarte, foarte mulţi bani, bani pe care primăria nu îi avea la momentul respectiv. Trebuia să facă locuinţe pentru amărâţi, trebuia să facă locuinţe pentru tineri, trebuia să refacă asfaltul şi aşa mai departe. Totuşi, iată că a fost un lucru bun, pentru că dacă am fi băgat bani din bugetul local acum patru sau cinci ani de zile nu am mai fi putut accesa fonduri europene pe nişte lucruri care erau deja făcute”, a declarat acesta, într-o conferinţă de presă. Lucrările costă patru milioane de euro, iar banii provin din fonduri europene.

Primarul a spus că dosarul a fost blocat de fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea. ”Eu, personal, sunt foarte bucuros şi toţi constănţenii trebuie să facă o cruce mare pentru că nu mai este madam Udrea la minister, pentru că aceste programe erau depuse de noi de un an şi jumătate şi erau blocate de madam Udrea la minister. După ce cucoana a plecat, s-au deblocat lucrurile. Avem guvernul nostru de şase luni şi am avut timp să facem şi licitaţiile, fără contestaţii, fără scandaluri, şi iată, astăzi încep lucrările”, a declarat el.

Lucrările constau în reabilitarea integrală a falezei, atât ceea ce înseamnă partea inferioară, de structură, incluzând stabilopozii, dar şi la partea superioară. Faleza va fi pavată cu granit, se vor schimba stâlpii de iluminat, se vor monta pavilioane şi chioşcuri.

Constructorul care a câştigat licitaţia, o companie constănţeană, a declarat că lucrările vor fi gata înainte de termen. ”Lucrările sunt programate să dureze doi ani, dar într-un an şi jumătate sigur va fi gata. În tot acest timp zona va fi închisă parţial, pe porţiuni”, a spus patronul companiei, Vasile Costea.

Un al doilea proiect anunţat de Radu Mazăre este reabilitarea pieţei Ovidiu. Este un proiect de trei milioane de euro, pentru care contractul este semnat. Lucrările vor începe peste trei săptămâni.

Al treilea proiect se referă la străzile din zona peninsulară. ”În luna decembrie, o să dăm drumul reabilitării tuturor străzilor din zona peninsulară, tot pe fonduri europene, tot contract semnat, tot licitaţie finalizată. În decembrie vor începe lucrările pentru o sumă de 11 milioane de euro. Mai avem Parcul Carol, care este situat între zona peninsulară şi portul mare, care va fi reabilitat pe fonduri de mediu, de 500.000 de euro. Lucrările vor începe în primăvara lui 2013”, a spus Mazăre.

Primarul a mai anunţat că în primăvara anului 2013 va începe şi construirea primului tronson din şoseaua de coastă.

"Suntem în procedură de precontractare. Chiar astăzi se semnează contractul, iar în câteva luni dăm drumul lucrărilor. Asta înseamnă şoseaua de coastă în zona portului Tomis, va merge până la Zorile şi va avea o bretea de legătură cu bulevardul”, a spus edilul.

Totodată, Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) înlocuieşte vechile conducte de apă şi canalizare din zona peninsulară.

”Ca o estimare totală a fondurilor europene care vor intra cu tot cu şoseaua de coastă discutăm de 30-35 milioane euro, bani europeni, plus investiţia pe care o face Regia Judeţeană de Apă, care este tot cu BERD şi o parte cu bani europeni, cam 10-15 milioane. Discutăm deci de 50 de milioane de euro, care vor intra din această toamnă până la finalizarea lucrărilor, dar toate lucrările vor începe până în primăvară”, a conchis Mazăre.

Primarul a mai anunţat că o structură părăsită din portul Tomis (începută acum cinci - şase ani) a fost preluată de un investitor privat. Acolo se va construi un hotel Hilton, începând din primăvara anului viitor. Investiţia se ridică la 7-8 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie