Radio Dobrogea, amendat cu 10.000 lei după ce ÎPS Teodosie i-a spus unei femei abuzate "să-şi ducă crucea"

Teodosie, arhiepiscopul Constanţei şi Tomisului (cugetliber.ro)
Loredana Diacu
02.07.2024

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat marţi cu 10.000 de lei postul Radio Dobrogea, deţinut de Arhiepiscopia Tomisului, pentru emisiunea în care ÎPS Teodosie i-a recomandat unei femei care s-a plâns că este abuzată psihologic de către soţ să "îşi ducă crucea" fiindcă a primit "taina cununiei", relatează Pagina de Media.

CNA a considerat că trebuie sancţionată lipsa menţiunii numărului de telefon «Telverde destinat victimelor violenţei domestice”. Legea obligă radiodifuzorii ca atunci când au dezbateri sau ştiri despre abuzuri să difuzeze automat acest număr. În trecut, şi marile posturi generaliste au fost sancţionate cu amenzi sau somaţii pentru lipsa acestui număr.

Cazul a ajuns pe agenda CNA după o autosesizare a unui membru CNA. Preotul Mircea Pricop, cel care a moderat emisiunea, a fost şi cel care a reprezentat speţa în faţa CNA.

În timpul discuţiilor care au durat mai bine de jumătate de oră, Monica Gubernat, preşedinte CNA, a fost cea care a propus amenda.

"Având în vedere şi precendentele declaraţii, voi propune o amendă de 10.000 de lei", a spus şefa CNA.

Dorina Rusu, membră CNA, a mai adăugat că responsabilitatea a ceea ce s-a întâmplat în emisiune îi aparţine moderatorului.

"Responsabilitatea în faţa legii audiovizualului este a dumneavoastră ca moderator, indiferent ce spune Preasfinţitul. Eu înţeleg că dumneavoastră îi sunteţi subordonat în cadrul bisericii, însă atunci când faceţi o emisiune sunteţi responsabil în primul rând în faţa Legii 504.

Dvs. ca moderator ar fi trebuit într-un fel sau altul să interveniţi în faţa invitatului dvs. Eu cred că asta e problema", i s-a adresat Dorina Rusu lui Pricop.

Reamintim că, în cadrul unei emisiuni la Radio Dobrogea, răspunzând întrebărilor unei femei care s-a plâns că a fost abuzată psihologic de soţ, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a sfătuit-o pe aceasta "să îşi ducă crucea" şi să se roage ca Dumnezeu "să-i suplinească" bărbatului empatia.

"După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?", a întrebat femeia.

"Poate există şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu", a răspuns Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor