S-au scumpit carburanţii!

Epoch Times
04.03.2012

Din nou s-au scumpit carburanţii!

Potrivit Publika.TV, mai multe benzinării au majorat preţurile produselor petroliere cu până la 80 de bani. Astfel, un litru de gaz lichefiat se vinde cu 8 lei şi 95 de bani, iar unul de benzină cu cifra octanică 95 costă 17 lei şi 25 de bani.

Şoferii consideră, însă, că preţurile se majorează cam des, şi nu sunt bucuroşi.

Precizăm că importatorii de produse petroliere anunţau majorarea preţurilor încă la începutul anului, dar acum chiar au cerut-o.

Informaţia a fost confirmată şi de preşedintele ANRE, Victor Parlicov. Potrivit şefului ANRE, companiile petroliere vor decide când anume îşi vor afişa noile preţuri, deşi unele benzinării deja şi au pus preţuri ridicate.

În acest context preşedintele ANRE, Victor Parlicov, a explicat: "s-a operat cu trei cauze importante, prima fiind creşterea preţului la produsele petroliere pe bursele internaţionale, ceea ce se adevereşte. A doua este majorarea accizelor de la începutul acestui an. Şi a treia, într-o mai mică măsură, cursul valutar".

Noua scumpire a carburanţilor ar putea determina şi o majorare a preţurilor la produsele alimentare, spun experţii economici. Potrivit acestora, cei mai afectaţi vor fi transportatorii, dar şi agricultorii vor fi afectaţi, care în scurt timp vor începe lucrările de primăvară, relatează Publika.TV.

Astfel, expertul economic Alexandru Fală a precizat că "în prima fază resimt consumatorii. Mai tare o resimt companiile de transport. Efectele din a doua fază se produc de obicei în timpul verii, când au loc lucrările agricole şi deja agricultorii resimt scumpirea".

Concretizăm că sâmbătă, mai multe benzinării au majorat preţul produselor petroliere cu până la 80 de bani. Astfel, un litru de gaz lichefiat se vinde cu 8 lei şi 95 de bani, iar unul de benzină cu cifra octanică 95 costă 17 lei şi 25 de bani

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor