R. Moldova respinge condiţionarea Rusiei pentru reducerea tarifelor la gaze

Marian Lupu (pdm.md)
Epoch Times România
14.09.2012

Oficialii de la Chişinău consideră că R. Moldova nu trebuie să denunţe acordurile în domeniul energetic semnate cu UE, cum a solicitat ministrul rus al energiei, pentru a obţine reducerea tarifelor pentru gazele naturale furnizate de Rusia.

"Dacă am denunţa Protocolul cu privire la acordul de cooperare energetică cu Uniunea Europeană, ar reprezenta nu un pas, ci zece paşi înapoi pe calea integrării europene. Nici nu se pune această întrebare. Vom avea o întrevedere cu toţi colegii de Alianţă, pentru a discuta toate subiectele care au fost puse în discuţie la Moscova”, a declarat preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, relatează publika.md.

La rândul său, vicepremierul Valeriu Lazăr, a declarat, pentru Europa Liberă, că "acest scenariu nu este examinat nici la nivel ipotetic”. "Noi căutăm, repet, mecanismul care le-ar asigura partenerilor noştri ruşi garanţiile de care au ei nevoie că investiţiile lor aici, actuale şi viitoare, nu vor fi afectate în sens negativ de implementarea în Republica Moldova a pachetului energetic III", a explicat ministrul moldovean al economiei.

După aderarea la Comunitatea Energetică Europeană, în martie 2010, Chişinău s-a angajat să implementeze, până la 1 ianuarie 2015, al treilea pachet energetic, care prevede asigurarea „independenţei operatorilor sistemelor de transport (de gaze şi electricitate) faţă de controlul unor producători de energie”.

Ministrul Valeriu Lazăr a refuzat să dea detalii precise despre contraoferta Chişinăului pentru Kremlin. Totuşi, el sugerează că guvernul de la Chişinău va încerca să demonstreze în aceste negocieri că Republica Moldova poate miza pe flexibilitatea Moscovei măcar şi din motivul că a fost şi rămâne o ţară de tranzit de gaze. “Noi vrem, dacă vreţi, să inversăm un pic lucrurile. Noi suntem o ţară de tranzit pentru 18% din exportul gazelor ruseşti. Aşa că deja suntem un operator important din această zonă şi vrem să consolidăm acest statut", a mai explicat vicepremierul Lazăr.

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Moscova ar putea accepta reducerea tarifelor pentru livrarea de gaze naturale către Republica Moldova doar cu condiţia ca Guvernul de la Chişinău să renunţe oficial la pachetele energetice ale Uniunii Europene.

Declaraţia oficialului rus a fost făcută în condiţiile în care premierul Vlad Filat se afla la Moscova, într-o vizită oficială unde a avut întrevederi cu premierul Dmitri Medvedev şi cu preşedintele Vladimir Putin.

La rândul său, premierul Vlad Filat a afirmat, la întoarcerea din vizita de la Moscova, că nu este la curent cu declaraţiile ministrului energiei. „Vreau să vă spun că în niciun moment al discuţiei nu au existat condiţionări de acest gen”, a declarat premierul Filat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor