R.Moldova: Condiţii mai drastice pentru persoanele cu febră care se vor prezenta la secţiile de votare la prezidenţiale

Votare
Votare (Epoch Times România)

În contextul apropierii zilei alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a anunţat că în condiţiile situaţiei pandemice cu infecţia COVID-19, în Republica Moldova accesul în secţia de votare şi sediul organelor electorale va fi permis doar alegătorilor care vor purta mască de protecţie. Mai mult decât atât, persoanele care vor manifesta simptome ale infectării cu virusul Wuhan şi se vor prezenta la secţiile de votare până la ora 15:00, nu vor fi admise în interior, în timp ce pentru cele care se vor prezenta după ora 15:00, se vor crea condiţii speciale.

Mai exact, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a decis:

- Se modifică pct. 1.1., alineatul 6 - Măsuri de protecţie pentru alegători, din Instrucţiunea privind modalitatea de organizare şi desfăşurare de către Comisia Electorală Centrală a scrutinelor electorale, în condiţiile situaţiei pandemice cu infecţia COVID-19, aprobată prin Hotărârea CNESP nr. 24 din 12 august 2020, după cum urmează: accesul în secţia de votare şi sediul organelor electorale va fi permis doar alegătorilor care vor purta mască de protecţie. Biroul electoral al secţiei de votare de circumscripţie va oferi, cu titlu gratuit, câte o mască de protecţie fiecărui alegător.

- Se modifică pct. 3.9. şi pct. 3.10. din Instrucţiunea privind modalitatea de organizare şi desfăşurare de către Comisia Electorală Centrală a scrutinelor electorale, în condiţiile situaţiei pandemice cu infecţia COVID-19, aprobată prin Hotărârea CNESP nr. 24 din 12.08.2020, după cum urmează:

- Punctul 3.9 se expune în următoarea redactare:„3.9. Persoanele care manifestă simptome ale infecţiei respiratorii acute (temperatura mai mare de 37 grade Celsius, tuse, respiraţie îngreunată, etc.) şi se prezintă la secţia de votare în ziua alegerilor până la ora 15:00, nu vor fi admise în incinta secţiei de votare, dar vor fi înscrise în lista pentru votare la domiciliu. Pentru persoanele cu manifestări clinice de boală, dar care s-au apropiat la secţia de votare după ora 15:00 se vor crea condiţii de votare prin asigurarea cu mască, mănuşi, trecerea prioritară până la cabina de vot, şi contactul minim cu persoanele aflate în secţia de votare. După plecarea persoanei suspecte, va fi efectuat procesul de dezinfecţie a tuturor suprafeţelor cu care a contactat persoana, înainte ca altă persoană să contacteze cu ele. Acestor alegători li se va recomanda să se autoizoleze şi să informeze telefonic medicul de familie, iar la necesitate să solicite 112. Accesul în secţia de votare în orele votării 08.00-21.00 se va permite, indiferent de starea de sănătate, doar pentru alegătorii care se vor prezenta la secţiile de votare din afara ţării şi cele pentru alegătorii cu domiciliul din stânga Nistrului.

- Punctul 3.10 se expune în următoarea redactare: „3.10. Alegătorii care sunt în autoizolare (pentru tratament la domiciliu, persoane contacte, persoane revenite de peste hotare din zona roşie şi cei care manifestă simptome ale infecţiei respiratorii acute) îşi vor putea exercita dreptul la vot la locul aflării, prin depunerea unei cereri la biroul electoral al secţiei de votare unde îşi are înregistrarea la domiciliu/reşedinţă alegătorul. Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18:00 a zilei precedente votării. în ziua votării, cererile pot fi făcute până la ora 15:00.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe