Qatar întrerupe medierea pentru încetarea focului între Israel şi Gaza din cauza lipsei de „bună credinţă”

Ruine în Khan Younis, Gaza (Ashraf Amra/Anadolu via Getty Images)
Redacţia
10.11.2024

Guvernul Qatarului a informat SUA şi Israelul că va înceta eforturile de mediere pentru stoparea conflictului din Gaza, deoarece nu mai consideră că părţile negociază cu bună credinţă, informează The Guardian.

Statul din Golf a ajuns la concluzia că discuţiile au devenit un fotbal politic, iar eforturile sale de a le facilita generau critici la adresa sa, potrivit unei surse diplomatice informate cu privire la situaţie.

„Atât timp cât există un refuz de a negocia un acord cu bună credinţă, ei nu pot continua să medieze”, a declarat sursa.

Decizia Qatarului este cea mai recentă lovitură majoră dată eforturilor ezitante de a pune capăt luptelor din Gaza, care nu au produs rezultate semnificative de la o încetare temporară a focului şi un acord de eliberare a ostaticilor în urmă cu aproape un an.

Cu toate acestea, având în vedere că o nouă administraţie americană va prelua puterea peste doar două luni, Qatarul a precizat, de asemenea, persosanelor de contact din SUA că ar fi dispus să reia medierea dacă ambele părţi ar arăta o „dorinţă sinceră” de a ajunge la un acord.

Qatarul a informat Israelul, oficialii Hamas, SUA şi Egiptul cu privire la această decizie după ce o delegaţie americană, din care făcea parte şi directorul CIA, Bill Burns, a vizitat Doha pentru întâlniri care nu au avut vreun rezultat la sfârşitul lunii octombrie.

Potrivit sursei diplomatice, guvernul Qatarului a ajuns la concluzia că părţile aflate în conflict se concentrează mai degrabă pe „optica politică” decât pe preocupări reale de securitate şi a încercat să submineze procesul „prin retragerea de la unele dintre angajamente”.

Este a doua oară când Qatarul a avertizat public că nu este pregătit să găzduiască discuţii fără rezultat pe termen nelimitat.

Într-o declaraţie publicată sâmbătă după-amiază, Qatarul a afirmat că informaţiile răspândite în mass-media cu privire la o închidere planificată a biroului politic al Hamas din Doha au fost eronate.

Biroul a fost un canal util de comunicare între „părţile interesate”, a declarat Qatar.

În aprilie, Doha a cerut pentru scurt timp comandanţilor Hamas să părăsească ţara, după ce prim-ministrul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani a anunţat că statul Qatar îşi va revizui rolul de mediere.

Aceştia s-au îndreptat spre Turcia, dar în câteva săptămâni Israelul şi guvernul SUA au cerut Qatarului să îi aducă înapoi pentru a intensifica negocierile. Qatarul se bucură de încrederea unor persoane de rang înalt din ambele părţi şi au o experienţă îndelungată în mediere.

Biroul Hamas din Doha a fost deschis în 2012, la cererea administraţiei Obama. Timp de peste un deceniu, acesta a constituit un canal-cheie de comunicare cu gruparea, inclusiv în timpul discuţiilor de anul trecut pentru convenirea unei încetări a focului în Gaza şi eliberarea a peste 100 de ostatici.

Cu toate acestea, de la acel acord din noiembrie 2023, discuţiile menite să ajungă la un al doilea acord au eşuat în mod repetat, iar Qatarul a fost tot mai criticat în Israel şi de unele părţi ale sistemului politic american pentru găzduirea Hamas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor