Putin, nemilos cu disidenţa. Încă un activist rus moare în custodia Kremlinului

Alexander Demidenko, rusul care a ajutat sute de ucraineni aflaţi în Rusia să se întoarcă acasă atunci când a început războiul din 2022, a murit în detenţie preventivă (Screenshot - The Insider)
D.B.
09.04.2024

Alexander Demidenko, un rus care a ajutat sute de ucraineni aflaţi în Rusia să se întoarcă acasă atunci când a început războiul din 2022, a murit în detenţie preventivă, a anunţat avocatul său, potrivit The Daily Beast.

Activistul a murit pe 5 aprilie, potrivit avocatei sale, Elena Palimova. Palimova a declarat, pentru Mediazona, că nu a fost informată despre moartea acestuia decât luni, moment în care i-a anunţat familia.

Citiți și Hackerii au furat baza de date a prizonierilor ruşi pentru a răzbuna moartea lui Navalnîi [CNN]

Vestea vine după ce mai multe rapoarte despre moartea sa au fost publicate luni de mai multe posturi ruseşti şi de un popular canal Telegram, care au citat surse anonime. Confirmarea din partea avocatei sale a venit la doar câteva ore după ce aceasta a declarat pentru o altă televiziune rusă că nu aflase încă despre moartea clientului său.

Gărzile naţionale cecene l-ar fi reţinut pe Demidenko în octombrie anul trecut, după ce a fost prins ajutând ucraineni să treacă graniţa înapoi în Ucraina la punctul de control Kolotilovka. După ce l-au reţinut, autorităţile l-au dus la domiciliul său pentru a se efectua o percheziţie, iar soţia sa spune că acesta avea vânătăi pe tot corpul. Canalul Telegram "Mozhem Obyyasnit" a publicat ulterior fotografii în acest sens.

Citiți și O jurnalistă rusă care relata de la procesele lui Navalnîi a fost încarcerată la Moscova sub acuzaţia de extremism

Demidenko ar fi executat 10 zile şi a fost eliberat pentru scurt timp. În acest timp, el ar fi primit un apel telefonic prin care a fost avertizat că "dacă încerci să părăseşti ţara, va fi mai rău", a declarat fiul său pentru Novaya Gazeta, adăugând că incidentul l-a făcut pe tatăl său să se simtă deprimat în acel moment.

În cele din urmă, ofiţerii FSB l-au dus pe Demidenko înapoi în custodie la un centru de detenţie preventivă. Acesta ar fi fost acuzat de posesie ilegală de arme după ce autorităţile au găsit o grenadă de mână în locuinţa sa, potrivit 7x7. Fiul lui Demidenko a susţinut anterior că este posibil ca autorităţile să-i fi înscenat grenada.

Citiți și Cu câteva luni înainte de moartea sa, Navalnîi îi spusese avocatului său că el credea că a fost otrăvit în închisoare

Moartea sa vine la doar câteva săptămâni după ce liderul opoziţiei Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare din Arctica, în februarie.

Preşedintele Joe Biden l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru moartea lui Navalnîi, care a survenit la patru ani după ce Moscova a încercat să-l ucidă prin otrăvire. Văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a dat, de asemenea, vina pe Putin pentru moartea soţului său.

"Principalul lucru pe care îl putem face pentru Alexei şi pentru noi înşine este să continuăm să luptăm. Trebuie să ne unim cu toţii în mod ferm şi să lovim acel regim nebun", a declarat Iulia într-o înregistrare video publicată la scurt timp după moartea soţului ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor