O jurnalistă rusă care relata de la procesele lui Navalnîi a fost încarcerată la Moscova sub acuzaţia de extremism

Jurnalista Antonina Favorskaya (foto) a fost reţinută şi acuzată de autorităţile ruse că a luat parte la o "organizaţie extremistă", după ce a postat pe platformele de socializare ale Fundaţiei Anticorupţie a lui Alexei Navalnîi (Screenshot - Social Media)
D.B.
30.03.2024

Un tribunal din Moscova a ordonat vineri ca o jurnalistă rusă, care a relatat de la procesele regretatului politician rus de opoziţie Alexei Navalnîi şi ale altor disidenţi, să rămână în arest până la o anchetă şi un proces pentru acuzaţii de extremism, potrivit AP.

Antonina Favorskaya, identificată de asemenea de către oficialii instanţei ca Antonina Kravtsova, a fost arestată la începutul lunii martie. Vineri, Tribunalul districtual Basmanny din Moscova a ordonat ca ea să rămână în arest preventiv cel puţin până la 28 mai.

Audierea s-a desfăşurat cu uşile închise, la cererea anchetatorilor, care a fost susţinută de judecătorul care a prezidat şedinţa. Favorskaya şi avocatul ei au protestat faţă de această decizie, a relatat site-ul de ştiri independent Mediazona.

"Sunt complet împotriva unui proces cu uşile închise. Presa trebuie să ştie ce se întâmplă aici, de ce sunt acuzată", a declarat Favorskaya.

Ea este acuzată că a colectat materiale, a produs şi editat videoclipuri şi publicaţii pentru Fundaţia pentru combaterea corupţiei a lui Navalnîi, care a fost scoasă în afara legii ca fiind considerată extremistă de către autorităţile ruse, potrivit oficialilor din instanţă. Jurnalista a fost acuzată de implicare cu un grup extremist, o infracţiune penală care se pedepseşte cu până la şase ani de închisoare.

Favorskaya a fost reţinută iniţial pe 17 martie după ce a depus flori pe mormântul lui Navalnîi. Ea a petrecut 10 zile în închisoare după ce a fost acuzată de nesupunere faţă de poliţie, dar când această perioadă de detenţie s-a încheiat, autorităţile au acuzat-o din nou şi i-au ordonat să se prezinte vineri la tribunal, potrivit OVD-Info, un grup rus pentru drepturile omului.

Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a declarat că Favorskaya nu a publicat nimic pe platformele fundaţiei şi a sugerat că autorităţile ruse au luat-o în vizor pentru că îşi făcea meseria de jurnalist.

"Chiar dacă eliminăm falsitatea acuzaţiei, esenţa ei rămâne - jurnalista este acuzată de activitate jurnalistică", a scris Yarmysh pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Navalnîi a murit într-o colonie penală din Arctica în februarie. Favorskaya a relatat ani de zile de la audierile lui Navalnîi în instanţă, precum şi de la procesele altor critici ai Kremlinului, măturaţi de o represiune guvernamentală implacabilă.

Ea a fost unul dintre cei şase jurnalişti reţinuţi în Rusia în această lună, a anunţat joi organizaţia pentru libertatea presei Reporteri fără frontiere.

Favorskaya este unul dintre mai mulţi jurnalişti ruşi vizaţi de autorităţi în cadrul represiunii împotriva disidenţei în Rusia, care vizează personalităţi din opoziţie, jurnalişti, activişti şi membri ai comunităţii LGBTQ.

Încarcerarea ei de către instanţă a avut loc la prima aniversare a arestării lui Evan Gerşkovici, un reporter de 32 de ani de la The Wall Street Journal, care îşi aşteaptă procesul în faimoasa închisoare Lefortovo din Moscova pentru acuzaţii de spionaj, pe care el şi angajatorul său le-au negat cu vehemenţă.

Guvernul SUA a declarat că Gerşkovici a fost reţinut pe nedrept, iar oficialii au acuzat Moscova că îl foloseşte pe jurnalist ca pion în scopuri politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor