Putin mizează pe O ARMĂ STRĂVECHE în războiul Ucraina [ANALIZĂ]

Vladimir Putin, la parada de 'Ziua Victoriei', la Moscova.
Vladimir Putin, la parada de 'Ziua Victoriei', la Moscova. (Youtube - captură ecran)

Preşedintele rus Vladimir Putin pariază pe o armă străveche mai puternică decât oricare dintre rachetele furnizate acum de Statele Unite şi aliaţii săi europeni Ucrainei: timpul, potrivit unei analize Reuters.

La aproape cinci luni de când Putin a ordonat invazia din 24 februarie, care a devastat părţi din Ucraina, Rusia speră că hotărârea Occidentului va fi slăbită de alarma legată de creşterea preţurilor globale la energie şi alimente.

Oficialii ruşi şi televiziunea de stat jubilează în mod deschis cu privire la căderea premierilor britanic şi italian Boris Johnson şi Mario Draghi, descriind demisiile acestora ca fiind rezultatul sancţiunilor "auto-distructive" pe care Occidentul le-a impus Rusiei.

Cine din Occident, se întreabă ei, va fi următorul lider care va cădea?

Putin, care împlineşte 70 de ani în octombrie, a declarat luna aceasta Occidentului că abia a început în Ucraina, şi a provocat Statele Unite - care se bucură de superioritate economică şi militară convenţională faţă de Rusia - să încerce să învingă Moscova. Ar eşua, a spus el, să o facă.

"Pariul lui Putin este că poate reuşi într-un război de uzură", a declarat săptămâna aceasta directorul CIA, William Burns, fost ambasador al SUA la Moscova, la Forumul de securitate Aspen.

Fostul spion KGB pariază că poate "sugruma economia ucraineană, poate epuiza publicul şi conducerile europene şi poate epuiza Statele Unite, deoarece, în opinia lui Putin, americanii suferă întotdeauna de deficit de atenţie şi vor fi, ştiţi, distraşi de altceva", a spus Burns.

Şeful CIA, care a fost trimis de preşedintele american Joe Biden la Moscova în noiembrie anul trecut pentru a-l avertiza pe Putin cu privire la consecinţele invadării Ucrainei, a susţinut că el crede că pariul liderului rus va eşua.

Dar Kremlinul nu dă semne că ar da înapoi, afirmând că Rusia îşi va atinge toate obiectivele în Ucraina.

Ministrul de Externe al lui Putin, Serghei Lavrov, a transmis miercuri că ambiţiile Rusiei în Ucraina depăşesc acum cu mult regiunea Donbas, în estul ţării, pentru a include o porţiune de teritoriu în sud şi "o serie de alte teritorii".

Anexarea teritoriilor ucrainene

Consiliul de Securitate Naţională al SUA a dezvăluit marţi că deţine informaţii potrivit cărora Rusia se pregăteşte să anexeze tot Donbasul, precum şi terenuri de-a lungul coastei sudice a Ucrainei, inclusiv Kerson şi Zaporijjia.

Acest lucru ar oficializa controlul rusesc asupra a peste 18% din teritoriul ucrainean, pe lângă cei aproximativ 4,5% pe care Moscova i-a preluat în 2014 prin anexarea Crimeei.

Dacă Occidentul furnizează Ucrainei mai multe arme cu rază de acţiune mai lungă, cum ar fi sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), a declarat Lavrov, apetitul teritorial al Rusiei va creşte şi mai mult.

"Mesajul retoric pe care Lavrov pare să îl transmită Occidentului este: cu cât durează mai mult războiul, cu atât mai mult revendicăm", a declarat Vladislav Zubok, profesor de istorie internaţională la London School of Economics.

"Ar putea fi o pură cacealmaua, dar nu aş fi surprins dacă Rusia ar vrea să păstreze teritoriile din sud."

Statele Unite, care au oferit Ucrainei asistenţă de securitate în valoare de peste 8 miliarde de dolari, vor trimite încă patru HIMARS în Ucraina, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Deci, cum se termină totul în Ucraina?

"Cea mai bună presupunere a mea este că se va încheia cu un impas aproape de actualele linii de luptă, poate un armistiţiu urât", a declarat Barry R. Posen, profesor internaţional Ford de ştiinţe politice la Massachusetts Institute of Technology.

"Vă îndreptaţi spre o perioadă urâtă de experimentare politico-militară urmată de o soluţionare incomodă şi nelegitimată într-un conflict îngheţat."

O mare putere?

De când Putin a primit servieta nucleară de la Boris Elţîn în ultima zi a anului 1999, prioritatea sa principală a fost să restabilească cel puţin o parte din statutul de mare putere pe care Moscova l-a pierdut când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit în 1991.

Putin a criticat în mod repetat Statele Unite pentru că au condus expansiunea NATO spre est, în special pentru curtarea fostelor republici sovietice, precum Ucraina şi Georgia, pe care Rusia le consideră că făcând parte din propria sferă de influenţă.

Putin a sugerat că astfel de mişcări au ca scop slăbirea deliberată şi chiar distrugerea Rusiei. El a oferit o varietate de justificări pentru invazia sa în Ucraina, dar o prezintă din ce în ce mai mult ca pe o bătălie existenţială cu Occidentul, al cărei rezultat va remodela ordinea politică globală.

Având în vedere că Rusia îşi exportă în continuare imensele sale bogăţii în resurse naturale şi cu sprijinul crucial al Chinei, Putin pariază că Rusia poate constrânge încet Ucraina, fiind în acelaşi timp capabilă să suporte mai multă durere decât un Occident pe care îl consideră decadent.

Costurile acestui pariu în sânge şi comori sunt imense.

Serviciile secrete americane estimează că aproximativ 15.000 de ruşi au fost ucişi până în prezent în Ucraina - un număr egal cu numărul total de morţi sovietici în timpul ocupaţiei Moscovei în Afganistan în 1979-1989.

Pierderile ucrainene sunt probabil puţin mai mici decât atât, consideră serviciile de informaţii americane, a transmis Burns. Nici Ucraina, nici Rusia nu au dat estimări detaliate ale propriilor pierderi.

"(Putin) este într-adevăr un apostol al răscumpărării. Este convins că destinul său... este de a restaura Rusia ca mare putere", a precizat Burns.

Numai timpul vă spune dacă cel mai periculos pariu al guvernării de 22 de ani a lui Putin va da roade.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii