Putin începe "epurarea" generalilor de rang înalt după ofensiva trupelor ucrainene în Kursk

Vladimir Putin (Getty Images)
Redacţia
18.08.2024

Vladimir Putin se pregăteşte să lanseze o „epurare” a generalilor săi de rang înalt după incursiunea ucrainenilor în regiunea Kursk, relatează GB News.

Preşedintele rus pare determinat să-i sancţioneze pe şefii armatei de la Kremlin pentru eşecurile înregistrate în Kursk, care au dus la pierderea unei suprafeţe însemnate de teritoriu naţional.

Fostul consilier ucrainean Anton Gheraşcenko a declarat că surse din Rusia sugerează că „se pregătesc dosare penale” pentru liderii militari.

Există informaţii potrivit cărora Putin este deosebit de supărat pe şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, care a lipsit în mod suspect de la reuniunea Consiliului de Securitate al Moscovei de vinerea trecută. Canalele pro-ruse de Telegram au remarcat absenţa acestuia de la reuniunea de urgenţă, în timp ce forţele ucrainene avansau adânc în regiunea Kursk, unul dintre canale comentând: „Observaţi cine este aici şi cine nu este”.

Un alt canal Telegram a susţinut că Gherasimov a fost avertizat despre o posibilă invazie în Kursk cu două săptămâni înainte ca aceasta să aibă loc.

Şeful Departamentului de cooperare economică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Dmitri Birichevski, a declarat că sancţiunile economice impuse de Occident Rusiei vor rămâne în vigoare timp de decenii, chiar dacă va exista o soluţionare paşnică în Ucraina.

„Aceasta este o poveste pentru următoarele decenii. Indiferent de evoluţiile şi rezultatele unei soluţii paşnice în Ucraina, aceasta este, de fapt, doar un pretext... sancţiunile au fost introduse mult mai devreme. Scopul lor final este concurenţa neloială”, a spus Birichevski.

Între timp, preşedintele bielorus Alexandr Lukaşenko a fost un susţinător constant al lui Vladimir Putin de când preşedintele rus a ordonat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, o parte a acesteia fiind lansată de pe teritoriul bielorus. Lukaşenko a declarat ieri că Ucraina ar putea ţinti Bielorusia şi extinde războiul.

De asemenea, liderul nord-coreean Kim Jong-un şi-a reafirmat angajamentul de a aprofunda cooperarea cu Rusia într-un mesaj adresat lui Putin, în timp ce Phenian a marcat o aniversare a independenţei faţă de dominaţia colonială a Japoniei.

„Sentimentele de prietenie ale armatelor şi popoarelor celor două ţări, formate şi aprofundate în lupta sângeroasă împotriva inamicului comun, servesc drept o forţă motrice puternică pentru dezvoltarea... relaţiilor de prietenie şi cooperare într-un parteneriat strategic cuprinzător şi o camaraderie invincibilă”, a declarat Kim.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat vineri că forţele Kievului avansează între unu şi trei kilometri în unele zone din regiunea rusă Kursk. Kievul a anunţat că a preluat controlul asupra a 82 de aşezări pe o suprafaţă de 1.150 de kilometri pătraţi în regiune, după ce a lansat un atac transfrontalier major pe 6 august. Sîrski, care l-a informat pe preşedintele Zelenski printr-o legătură video, a raportat lupte în zona Malaia Loknia, la aproximativ 11,5 kilometri de frontiera ucraineană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor